Υλικά
•400 gr. φασόλια λευκά
•300 gr. λουκάνικο χωριάτικο
•2 μέτρια κρεμμύδια
•1 σκελίδα σκόρδο
•1 μικρό πράσο
•1-2 κλωναράκια σέλινο
•1 μεγάλο καρότο
•1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
•1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
•1 φύλλο δάφνη
•150 ml. Ελαιόλαδο
• Πάπρικα γλυκιά
• Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
• Μαντζουράνα
• Θυμάρι
• Μπούκοβο προαιρετικά
• Αλάτι
Εκτέλεση
1.Βάζουμε αποβραδίς τα φασόλια να μουλιάσουν.
Την άλλη μέρα βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά όχι να λιώσουν.
2.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια και το λουκάνικο σε μέτριες φέτες.
3.Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το λουκάνικο, μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα λαχανικά και σωτάρουμε 2-3 λεπτά.
4.Μέσα σε μια γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι προσθέτουμε τα φασόλια, τα σωταρισμένα υλικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
Ανακατεύουμε καλά! Τέλος προσθέτουμε ζεστό νερό, περίπου μέχρι να καλυφθούν τα φασόλια.
Αυτό βεβαια το βλέπουμε και κατά το βράσιμο του φαγητού, αν χρειαστεί προσθέτουμε πάντα ζεστό νερό για συμπλήρωμα.
Βράζουμε μέχρι να χυλώσει το φαγητό μας!
5.Ψήνουμε για 4 περίπου ώρες σε μέτρια θερμοκρασία.
Σερβίρουμε την φασολάδα και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο καυτερό, όπως μπούκοβο ή ακόμη συνοδεύουμε με φρέσκο πράσο!