Aνοιχτό παράθυρο για περαιτέρω αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας, που είναι σήμερα τα 67 έτη, αφήνει η πρώτη εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι μεταβολές στα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, καθώς και στα όρια ηλικίας, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο.
Σταδιακά αυξάνονται τα όρια ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη από 01.01.2022 να είναι το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Ο νόμος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2021 και μετά εάν υπάρξει μεταβολή στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών της χώρας. Μάλιστα, από 1.1.2024 τα όρια θα μπορούν να ανακαθορίζονται ανά τριετία, αφού πρώτα θα λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί δείκτες που προσδιορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.
Όποιος δεν βγαίνει σε σύνταξη στα 67 δεν θα δικαιούται την κατώτατη σύνταξη αλλά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές του. Ουσιαστικά με εγκύκλιο του νέου μνημονίου καταργείται το κατώτατο όριο σύνταξης, δεν θα δικαιούνται την εγγυημένη σύνταξη των 486 ευρώ (όπως διαμορφώνεται σήμερα) αλλά μόνο το ποσό που αναλογεί στις εισφορές τους μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Για παράδειγμα εάν ένας ασφαλισμένος έχει 18 έτη ασφάλισης και είναι 62 ετών δεν θα πάρει τα 486 της εγγυημένης σύνταξης, αλλά περίπου 300 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα το λάβει ως σύνταξη μόνο όταν φτάσει στα 67. Ακόμη χειρότερα όσοι βγαίνουν με καθεστώς πρόωρης σύνταξης τότε θα έχουν και το πέναλτι του 10% λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης.