Να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ στοχεύουν τώρα οι δήμοι που συνορεύουν στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της πώλησης του Οργανισμού σε ιδιώτες. Οι εκπρόσωποι των δήμων αντιλαμβανόμενοι πως δεν υπάρχει επιστροφή στην παραχώρηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε τρία βασικά ζητήματα που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους: στο ανταποδοτικό τέλος, στις μελλοντικές επενδύσεις και στα θέματα γης.
Από τους βασικότερους εκφραστές αυτής της προσπάθειας είναι ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ανέφερε χθες ότι οι τέσσερις δήμαρχοι θα έχουν άμεσα συνάντηση με τον κ. Δρίτσα, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση πλέον και όχι μόνο με το ΤΑΙΠΕΔ για το μέλλον του λιμανιού. Εξειδικεύοντας τις θέσεις του, ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι το ποσοστό των ανταποδοτικών για τη χρήση του λιμένα, πρέπει να είναι σαφώς πάνω από 2% και να αποδίδεται όλο στους δήμους, ενώ για τις επενδύσεις των περίπου 300 εκατ. ευρώ του υποψήφιου επενδυτή είπε ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των επενδύσεων θα αφορά στα όρια του δήμου, και ως εκ τούτου θέλει να έχουν λόγο.
Αιχμές
Ο κ. Μώραλης επανέλαβε την αντίθεσή του στην αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τα πολιτικά κόμματα που μετέβαλαν τη στάση τους και πλέον δεν υποστηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού. «Το 85% του Κοινοβουλίου έχει ψηφίσει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Μπορεί να έχουν διαφορές στη σύμβαση παραχώρησης σε επί μέρους θέματα, αλλά όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση, είναι σαφές ότι προχωράει ολοταχώς», σημείωσε και πρόσθεσε πως ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα τάσσεται πλέον υπέρ της παραχώρησης σε ιδιώτες. Κλείνοντας ο δήμαρχος του Πειραιά έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι για περαιτέρω υποχωρήσεις στο θέμα του λιμανιού».