Περισσότερη στήριξη για την Ελλάδα και την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το βάρος που δέχονται από την προσφυγική κρίση, αλλά και πίεση για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ζητούν από την Άγγελα Μέρκελ 34 βουλευτές τοπικών κοινοβουλίων, δήμαρχοι και επικεφαλής κομματικών οργανώσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
«Η Γερμανία και η Ευρώπη είναι ισχυρές και μπορούν να δεχθούν πολλούς πρόσφυγες. Αλλά η παρούσα κατάσταση των εκ των πραγμάτων ανοιχτών συνόρων, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση μόνο την κυριαρχία της Γερμανίας και της ΕΕ, αλλά δημιουργεί και τον κίνδυνο, η δυνατότητα και η ετοιμότητα υποδοχής προσφύγων να ξεπεράσει τα όριά της. Η συνέχιση της ανεξέλεγκτης ροής θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ελευθερία και ενισχύει τους ακραίους κάθε απόχρωσης», γράφουν στην επιστολή τους τα στελέχη του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ.
Στην ίδια επιστολή, οι υπογράφοντες ζητούν από την Γερμανίδα καγκελάριο να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση του κύρους του ευρωπαϊκού και του γερμανικού δικαίου, εξηγώντας ότι όσοι προέρχονται από ασφαλείς τρίτες χώρες θα πρέπει να απορρίπτονται στα σύνορα της Γερμανίας. Παράλληλα προτείνουν μεγαλύτερη ενίσχυση των προσφύγων στις ίδιες τους τις χώρες ή στις εκτός Ευρώπης χώρες όπου έχουν βρει καταφυγή, επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης και απέλασης, και καθαρά μηνύματα προς τις χώρες προέλευσης και τους λαούς τους, περί περιορισμένης δυνατότητας υποδοχής προσφύγων εκ μέρους της Γερμανίας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, τα στελέχη του CDU τονίζουν ότι πρέπει να αναγνωριστεί το βάρος που δέχονται από το προσφυγικό κύμα και να στηριχθεί η προσπάθειά τους, αλλά και να τους ζητηθεί να ελέγχουν τα σύνορά τους πιο αποτελεσματικά. «Όσο τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι εκ των πραγμάτων ανοιχτά, θα πρέπει να προσφέρουμε σε όλα τα κράτη επί της βαλκανικής διαδρομής κάθε βοήθεια για την φύλαξη των συνόρων και για την φροντίδα των προσφύγων, και ταυτόχρονα να τους ζητήσουμε να μην στέλνουν απλώς πρόσφυγες προς την Γερμανία», αναφέρεται στην επιστολή.
Την ίδια ώρα με «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» απείλησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ δεν λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία, και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους καταλήγουν στη Βαυαρία.
«Θεωρώ βασικό καθήκον την ένταξη όσων έχουν ανάγκη προστασίας στη χώρα μας. Αλλά χωρίς περιορισμό της μετανάστευσης, δεν θα μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη ένταξη», διευκρίνισε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων.
Μιλώντας χθες σε συνάντηση δημάρχων του κρατιδίου του, ο κ. Ζεεχόφερ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την επαναπροώθηση των μεταναστών που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες και για την χρήση περισσότερων σιδηροδρομικών κόμβων εκτός Βαυαρίας. Τόνισε δε την ανάγκη, η κοινή γνώμη να αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό και όχι με αυταπάτες που δεν μπορούν να συντηρηθούν για πολύ.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), έκανε λόγο για την ανάγκη «μεγαλύτερης συμμετοχής» από πλευράς τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία δέχεται όσους πρόσφυγες δέχεται μια περιφέρεια ενός γερμανικού κρατιδίου. Ζήτησε δε την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία – και την στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.
Ερωτώμενος αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο η κυρία Μέρκελ να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση, ο κ. Ζεεχόφερ απάντησε αρνητικά: «Αν το πάρει θα την παραδεχτώ, θα χαρώ κι εγώ».