Το πρωί της Πέμπτης πιάνει δουλειά η τρόικα στην Αθήνα για τον έλεγχο της υλοποίησης των οροσήμων (milestones) που καθόρισε το Eurogroup και την προετοιμασία της αξιολόγησης που θα αρχίσει στο τέλος Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, αναμένονται τεχνικά κλιμάκια με ειδίκευση στους τομείς του συνταξιοδοτικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας, τα οποία θα εργαστούν για μία εβδομάδα. Στα μέσα του μήνα θα δώσουν τη σκυτάλη σε νέα κλιμάκια, τα οποία θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό και το τραπεζικό σύστημα.
Ανάλογα με την πρόοδο που θα καταγραφεί, μέσα στον Οκτώβριο θα βρεθούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των τριών αποστολών κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) για μια σειρά από αναγνωριστικά ραντεβού με την ελληνική κυβέρνηση.
Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο νέος επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Μάρτιν Φερβέι επισκέφθηκε την Ελλάδα. Τη Δευτέρα είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης στην Αθήνα και την Τρίτη ταξίδεψε στη Λέσβο. Η Κομισιόν ανέθεσε στον κ. Φερβέι τον συντονισμό και για το θέμα του Μεταναστευτικού, καθώς αναμένεται να διατεθούν σημαντικά κονδύλια. Παραλλήλως το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη συνδρομή της ομάδας Φερβέι για την εκπόνηση του σχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Το «δεύτερο κύμα»
Μετά την ολοκλήρωση των 48 προαπαιτουμένων που οδηγούν στην υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ στις 15 Οκτωβρίου, με ή χωρίς νέο πολυνομοσχέδιο, Αθήνα και Βρυξέλλες θα πρέπει να εργαστούν πάνω στην κατανομή των υπόλοιπων ενεργειών ως τις γιορτές. Και αυτό διότι το δεύτερο κύμα των οροσήμων, το οποίο πρέπει τυπικώς να ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου, περιλαμβάνει πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αναγκαστικά, λόγω έλλειψης χρόνου, θα μεταφερθούν στην ύλη της αξιολόγησης από την τρόικα. Ο έλεγχος αυτός (review) αναμένεται να αρχίσει στο τέλος Οκτωβρίου και, αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.
Τα ανταλλάγματα
Έτσι, μετά τις 15 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει ένα «βουνό» από μνημονιακές δράσεις οι οποίες θα σφραγίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα «ξεκλειδώσουν» όλα τα παρακάτω:
1. Την ασφαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, με την εκταμίευση του επιπλέον ποσού των 15 δισ. ευρώ που έχει καθοριστεί για τον σκοπό αυτόν.
2. Την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup του Αυγούστου αλλά και ένα επιπλέον ποσό, ως 5 δισ. ευρώ, της νέας δόσης, η οποία θα εκταμιευθεί αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση. Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για την πληρωμή δόσεων άνω των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, για την τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (άρα και των έργων του ΕΣΠΑ) και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
3. Την ύπαρξη δεσμευτικής διατύπωσης για την αναδιάρθρωση του χρέους στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου ή αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση μέσα στον ίδιο μήνα.
Τα μέτρα που «καίνε»
Στα δύσκολα μέτρα της περιόδου αυτής περιλαμβάνονται το κόψιμο του ΕΚΑΣ, αρχικά για το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (ή ισοδύναμου μέτρου) για τις επικουρικές συντάξεις, η μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμο αποτέλεσμα).
Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η οποία προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και από τα σουπερμάρκετ. Εκτός από τον νέο Προϋπολογισμό, η Βουλή θα κληθεί επίσης να ψηφίσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016-2019 το οποίο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.