– Ο όρος-κλειδί στο νέο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που μπορεί να θέσει εκτός κούρσας τους σημερινούς ιδιοκτήτες των μίντια
– Η μεγάλη έκθεση των καναλιών σε τραπεζικό δανεισμό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο- Το σχέδιο του Νίκου Παππά και οι επιδιώξεις του πρωθυπουργού για σύγκρουση με τη διαπλοκή
Δίχως το παραμικρό προβάδισμα έναντι οιουδήποτε άλλου υποψήφιου επενδυτή θα συμμετάσχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών στους διαγωνισμούς παραχώρησης τηλεοπτικών αδειών που η κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες –μέχρι τις αρχές του 2016- μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που δεσμεύθηκε ότι θα φέρει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο του νομοσχεδίου που μάλλον έχει υποτιμηθεί και η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να θέσει εκτός τηλεοπτικού τοπίου γνωστούς επιχειρηματίες του χώρου και, εν τέλει, να οδηγήσει σε μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση των σχέσεων διαπλοκής που έχουν οικοδομηθεί κατά τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια.
«Όλοι και όλα από μηδενική βάση», λέει σχετικά σε συνομιλητές του ο κ. Παππάς και αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρό του τους «ολιγάρχες των μίντια», όπως ο ίδιος τους αποκαλεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως το σχετικό νομοσχέδιο θα φθάσει στη Βουλή εντός του μηνός και μετά την ψήφιση των 48 προαπαιτουμένων και με αυτό τον τρόπο θα τερματισθεί η περίοδος της «νομιμοφάνειας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εξασφάλιση των όρων οικονομικής βιωσιμότητας των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και στον σεβασμό των εργασιακών σχέσεων. Ο όρος περί οικονομικής βιωσιμότητας αναδεικνύεται σε όρο-κλειδί καθώς το Δημόσιο θα λάβει σοβαρά υπόψη του την έκθεση των υποψηφίων σε τυχόν υπέρογκο δανεισμό.
Υπό την έννοια αυτή, ιδιοκτησίες τηλεοπτικών σταθμών που θα αποδειχθεί ότι έχουν λάβει από τις τράπεζες δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και δυσκολεύονται να τα εξυπηρετήσουν χωρίς νέο δανεισμό ίσως βρεθούν εκτός κούρσας. Φαίνεται ότι αυτό αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, καθώς τα περισσότερα κανάλια είναι μάλλον υπερεκτεθειμένα σε τραπεζικό δανεισμό και θα αποτελέσουν αντικείμενο τριβής μεταξύ των αξιολογητών των δανειστών και των διοικήσεων των τραπεζών στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Εκείνο, ωστόσο, που θα μετρήσει θετικά κατά την υποβολή των φακέλων υποψηφιοτήτων για τις νέες τηλεοπτικές άδειες είναι η ύπαρξη υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ επιχειρηματιών, τις τελευταίες μέρες, ώστε να περιέλθουν στην ιδιοκτησία εταιρειών αυτές οι υποδομές και εγκαταστάσεις ώστε να είναι δυνατό να αξιοποιηθούν ως πλεονέκτημα.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, το τελευταίο διάστημα, εδράζονται στο γεγονός ότι έχουν πλέον κατανοήσει πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος ακόμα και να συγκρουστεί μαζί τους. Ορισμένοι λένε πως κάτι τέτοιο αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επιδείξει πυγμή και να εξισορροπήσει τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις από την εφαρμογή σκληρών και υφεσιακών μνημονιακών μέτρων.
Ο κ. Παππάς κρατά, βεβαίως, ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου με τους καναλάρχες και υποψήφιους νέους επενδυτές, ενώ αναμένει και την τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόκληση-πρόσκληση του προέδρου της Ν.Δ κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στη Βουλή για συνεργασία στο θέμα αυτό και θεωρούν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του διατηρούν στενές σχέσεις με ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι μεγαλομέτοχοι του Mega Channel, καθώς το κανάλι είναι εκτεθειμένο σε υψηλό και δύσκολα εξυπηρετούμενο δανεισμό, κάτι που οδήγησε τις προηγούμενες ημέρες σε νέες περικοπές μισθών. Ο Γενικός Διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού κ. Νίκος Πεφάνης ανέφερε πως το κανάλι χρειάζεται άμεσα 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνάψει νέο δανεισμό με τις τράπεζες, τουλάχιστον όσο διαρκεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Εν τω μεταξύ αρκετοί επιχειρηματίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον να εισέλθουν στη νέα τηλεοπτική αγορά και οι πληροφορίες θέλουν ορισμένους από αυτούς να συγκροτούν κοινοπραξία με έδρα το Λουξεμβούργο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε σε συνομιλητές τους πως «θα ήταν θετικό εάν επιθυμούσαν να επενδύσουν στην τηλεοπτική αγορά νεότεροι επιχειρηματίες , η δραστηριότητα των οποίων να μην εξαρτάται από το Δημόσιο», κάτι που ίσως φωτογραφίζει τον εφοπλιστικό κλάδο που παραδοσιακά ασκεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Οι πληροφορίες θέλουν κάποιους εκ των σημερινών ιδιοκτητών των καναλιών να αναζητούν επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να κατέλθουν από κοινού στους διαγωνισμούς για τις άδειες. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, στέλνει σήμα πως κινδυνεύουν με αποκλεισμό όσοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία. Ίσως γι αυτό, έλεγε στην «Ε» κορυφαίος υπουργός, ο Όμιλος Αλαφούζου έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να τακτοποιήσει οφειλή περίπου 2 εκατ. ευρώ από τα τέλη άδειας χρήσης συχνοτήτων που, όπως και όλα τα άλλα κανάλια, δεν είχε καταβάλλει. Βεβαίως, ο συγκεκριμένος Όμιλος είχε προσφύγει στο ΣτΕ, μέσω μεγάλου νομικού γραφείου της Αθήνας, αλλά δεν δικαιώθηκε.
Και τα άλλα κανάλια, όμως, πρέπει να καταβάλλουν ή να ρυθμίσουν –κάποιοι το έχουν ήδη κάνει- οφειλές συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ, αν και κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως είναι άδικο να ισχύσουν οι ρυθμίσεις για καναλάρχες με τεράστια προσωπική περιουσία την ώρα που περικόπτονται ή καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης των 100 δόσεων για απλούς φορολογούμενους πολίτες που έχουν εισοδήματα της τάξης των 30.000 ευρώ ετησίως.