Μετά τη σύγκρουση για το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά, η απόφαση για αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις αναθέρμανε τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία.
Σε αυτό το κλίμα έγινε και η τρίωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο την Τετάρτη.
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για προνομιακή μεταχείριση της Εκκλησίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Ωστόσο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ιερά Σύνοδος με ανακοινώσεις τους – ουσιαστικά σε κοινή γραμμή – υποστήριξαν πως η χαλάρωση των capital controls στην Εκκλησία έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους και για να βοηθηθεί το προνοιακό έργο της, σύμφωνα με Τα Νέα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Ιερά Σύνοδος υπογράμμισε στη δική της ανακοίνωση πως η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη προκειμένου να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού της έργου και όχι για να θεσπιστεί κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων για την Εκκλησία.
Η υπουργική απόφαση «δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες ιερές μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα» ανέφερε η Σύνοδος.