Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων θα εκτυλιχθεί σήμερα το μεσημέρι, καθώς οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της επιστροφής. Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι από τη σημερινή συνάντηση να προκύψει σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Στις δύο ημέρες των επαφών, η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταγράψει σημεία σύγκλισης και απόκλισης. «Κεκτημένη» θεωρείται αυτή τη στιγμή η συμφωνία με τους δανειστές για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2015.
Από το -2,3% του ΑΕΠ κατεβαίνουμε στο -1,3%, με το ακαθάριστο εισόδημα να μειώνεται κατά 1,7 δισ. ευρώ λιγότερο σε σχέση με ό,τι είχε προϋπολογιστεί και καταγραφεί στο προσχέδιο του 2016.
Αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να την «κεφαλαιοποιήσει» για να εξασφαλίσει μια ακόμη συμφωνία: ότι ο βασικός δημοσιονομικός στόχος του 2015 και του 2016 (πρωτογενές έλλειμμα 0,25% για το 2015 και πλεόνασμα 0,5% για το 2016) θα καταστεί εφικτό να κλείσει χωρίς νέα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη προαναγγελθεί μέσω του μνημονίου.
Το μεγαλύτερο «μέτωπο» αυτή τη στιγμή -το οποίο μάλιστα συνδέεται και με τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων- είναι αυτό της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Η παρουσία του κ. Σταθάκη στη σημερινή συνάντηση υποδηλώνει νέα προσπάθεια να συγκλίνουν οι απόψεις, ωστόσο η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.
Οι δανειστές θέλουν η προστασία να ισχύσει μόνο για τις κατοικίες με αντικειμενική αξία 120.000 ευρώ και κάτω και υπό την προϋπόθεση ότι το δηλωθέν εισόδημα δεν θα ξεπερνά τις 8.180 ευρώ για τον άγαμο, τα 13.917 ευρώ για τον παντρεμένο ή τα 17.267 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει σαφώς υψηλότερα ποσά ώστε να προστατευτούν από τον πλειστηριασμό, τουλάχιστον, οι 7 στους 10 δανειολήπτες.
Αναζητείται εναλλακτική για το θέμα του ΑΔΜΗΕ
Σύντομη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται του ελληνικού ενεργειακού κλάδου, καθώς και για την πρόοδο στα ρυθμιστικά ενεργειακά ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της χώρας μας, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, υπήρξε χθες το απόγευμα σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η επαφή είχε προγραμματιστεί, αρχικά, για το μεσημέρι, αλλά αναβλήθηκε για τις 5 μ.μ., λόγω της μακράς διάρκειας των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια. Επί της ουσίας, λοιπόν, ουδέν νεώτερον ανακοινώθηκε για την πρόοδο των κρίσιμων ενεργειακών θεμάτων. Οσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, έχει συμφωνηθεί καταρχήν ότι δεν συζητείται θέμα ιδιωτικοποίησης, δεν έχει υπάρξει όμως ακόμη συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, ως προς τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, καταβάλλεται προσπάθεια να «χτιστεί» η εναλλακτική λύση, επί του προκειμένου.
Ταυτόχρονα, ανοικτά παραμένουν και τα θέματα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΔΕΗ -δημοπρασίες κατά το γαλλικό πρότυπο ΝΟΜΕ-, του μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διασφάλιση ισχύος καθώς και το μέτρο της λεγόμενης διακοψιμότητας, που προβλέπει εκπτώσεις στα τιμολόγια με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σε περιόδους αιχμής. Κατά πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στους θεσμούς οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις προτάσεις της Αθήνας.
Ασφαλιστικό και τράπεζες
Δανειστές και ελληνική κυβέρνηση φέρονται να έχουν συμφωνήσει ότι θα… συμφωνήσουν αργότερα για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων. Στο ασφαλιστικό, σήμερα θα χορηγηθούν οι πρώτοι αριθμοί από την ελληνική πλευρά και το θέμα θα παραπεμφθεί να συζητηθεί τον Νοέμβριο, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει έτοιμο το νομοσχέδιο. Για τον Νοέμβριο μετατίθενται επίσης τα θέματα με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και το νομοσχέδιο για την κινητικότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών -το οποίο οι δανειστές είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν χθες και με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας- φαίνεται να υπάρχει καταρχήν συμφωνία ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε εκτενώς χθες στο υπουργικό συμβούλιο.