Ανατολίτικο παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής- Γιατί πανηγυρίζει ο Νταβούτογλου
Ολοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. προσερχόμενοι στην Σύνοδο διαμήνυσαν προς την Αγκυρα ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, αρκεί να «βάλει πλάτη» στην προσφυγική κρίση. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων, είναι και η αναθέρμανση των διαδικασιών ένταξη στην Ε.Ε. των 28.
Επί της ουσίας αυτό που φαίνεται ότι συμφωνήθηκε είναι να κρατήσει επί του εδάφους της ή να επαναπροωθήσει τους περίπου 2 εκατ. πρόσφυγες που θα απομείνουν αφού προηγουμένως οι ευρωπαϊκές χώρες -ακριβέστερα εννιά από αυτές που συγκροτούν μια ιδιότυπη “συμμαχία προθύμων”, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- υποδεχθούν περίπου 400.000 από αυτούς. Η Τουρκία αναλαμβάνει να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης κάτι που αναμένεται να ελαφρύνει την πίεση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Ακόμη και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ανυπόμονος να συμβάλει στην ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής της Αγκυρας. Ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, προσήλθε εμφανώς ικανοποιημένος, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα» και πως η Ευρώπη είναι «το κοινό μας σπίτι». Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, οδεύοντας προς την οικογενειακή φωτογραφία, συνομιλούσε διαρκώς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τα ανταλλάγματα
Οικονομικά
Τα οικονομικά ανταλλάγματα, είναι να πάρει 3 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, προκειμένου να διαχειριστεί εντός των συνόρων της τους πρόσφυγες. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί, αναλόγως των αναγκών, όπως αναφέρει το προσχέδιο της συνόδου.
Τα γεωπολιτικά
Η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.
Τα διπλωματικά
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τους περιορισμούς στην διακίνηση Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καταργώντας την βίζα. Αυτό θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.
Γιατί πανηγυρίζει ο Νταβούτογλου
Εμφανώς ικανοποιημένος προσήλθε στη Σύνοδο ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».
«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.
O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.
«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο κ. Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον Ντόνανλντ Τουσκ σε μια διμερή συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.
Το Reuters έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο, στο οποίο αναφέρεται:
«Και οι δύο πλευρές, όπως συμφωνήθηκε και με άμεση εφαρμογή, θα επιταχύνουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια τους προς Τουρκία και ΕΕ, ενώ θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής και επιστροφής των μεταναστών αυτών στις χώρες καταγωγής τους από τουρκικό έδαφος».
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ως αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό θα δοθεί ως αρχική βοήθεια, ώστε η Άγκυρα να διαχειριστεί επαρκώς, κατά ικανοποιητικό τρόπο, το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό αυτό προβλέπεται ότι θα επιδέχεται αναπροσαρμογή, αργότερα, αναλόγως των εξελίξεων.
Επίσης: Τον Δεκέμβριο οι Βρυξέλλες θα «ανοίξουν» το «κεφάλαιο» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, που παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2005. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα προετοιμαστούν οι περαιτέρω κινήσεις για το θέμα, σε επίπεδο ΕΕ, αναφέρεται – επίσης- στο προσχέδιο της απόφασης.
Τέλος, η ΕΕ θα άρει την ανάγκη χορήγησης βίζας σε Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, εάν η Άγκυρα πληροί ορισμένα κριτήρια που θα καθοριστούν με βάση έναν «οδικό χάρτη».