Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα πιέσει για να εφαρμοστεί η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για τη μεταναστευτική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, τονίζοντας πως η εναλλακτική λύση του κλεισίματος των συνόρων ώστε να περιοριστούν οι ροές προσφύγων προς την Ευρώπη θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την ΕΕ.
«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή υπέρ του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας διότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε» την κρίση αυτή, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η Άγγελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να γίνει καμιά προσπάθεια να υπάρξει νέα συμφωνία για τις ποσοστώσεις ανακατανομής προσφύγων, κρίνοντας πως αυτό θα ήταν «γελοίο» με δεδομένο ότι ως σήμερα έχουν ανακατανεμηθεί λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι.
Αντ’ αυτού, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό που θα επιδιώξει είναι να δει εάν η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας θα μπορέσει να συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης και τη «βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» ή εάν η ΕΕ θα «εγκαταλείψει» την προσπάθεια και αντί γι’ αυτό θα κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας “με όλες τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, για την ΕΕ και για τη ζώνη Σένγκεν».
Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία — η λεγόμενη ομάδα Βίσεγκραντ, ή V4 — τάσσονται εδώ και μήνες εναντίον των ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χθες τάχθηκαν υπέρ του κλεισίματος των συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού μέσω της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο έφθασαν το 2015 και συνεχίζουν να κινούνται προς την Ευρώπη.
Κατηγόρησαν ειδικά τις αρχές της Ελλάδας ότι δεν πράττουν αρκετά για να μειώσουν τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στο έδαφός της μέσω Αιγαίου από την Τουρκία.
Αντιθέτως η Μέρκελ ζητεί να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, ιδίως για να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών που οργανώνουν τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά και επίσης για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ώστε να μην φεύγουν από τη χώρα αυτή προς την Ευρώπη.