Το πιθανόν Brexit, η περίπτωση δηλαδή αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ λόγω κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της χώρας και της ΕΕ για μια νέα μεταξύ τους σχέση, κυριαρχεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους συζητήσεων.
Μαζί με την μεταναστευτική κρίση αποτελούν ίσως τα δυο πιο σημαντικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει φέτος η ΕΕ, θέτοντας εν αμφιβόλω ολόκληρο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα και δημιουργώντας αντιμαχόμενα στρατόπεδα εντός των εταίρων.
Ένα σχεδιάγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα η «Britain Stronger in Europe» και συνοψίζει τα κύρια επιχειρήματα των Βρετανών υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, σε πέντε βασικούς τομείς, ρίχνει φως στο τι αξιολογούν οι Βρετανοί για να πάρουν την μεγάλη απόφαση, αργότερα μέσα στο 2016, με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί.
Εμπόριο
Υπέρ: Η Βρετανία όντως μέλος της Ένωσης γλιτώνει δασμούς και γραφειοκρατία στις εξαγωγές της προς τις χώρες της ΕΕ, σημαντικό γεγονός, καθώς το 45% των συνολικών εξαγωγών της χώρας προορίζεται προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ως μέλος της ΕΕ η Βρετανία μπορεί να διεκδικήσει και να λάβει καλύτερους όρους εμπορίου.
Κατά: Η Βρετανία θα μπορεί να διαπραγματευθεί μια νέα εμπορική σχέση με την ΕΕ χωρίς να δεσμεύεται από την συμμετοχή της σε αυτήν. Επίσης μπορεί να αναζητήσει και να διαμορφώσει νέες εμπορικές σχέσεις με εταίρους εκτός ΕΕ, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική.
Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός
Υπέρ: Η Βρετανία πληρώνει στην ΕΕ 340 βρετανικές λίρες για κάθε νοικοκυριό της, σημαντικά λιγότερα από τις 3.000 λίρες που επωφελείται το κάθε βρετανικό σπιτικό από την συμμετοχή της χώρας στην Ένωση. Μένοντας μέσα ή όχι, η Βρετανία θα πρέπει να εξακολουθήσει να πληρώνει για την Κοινή Αγορά.
Κατά: Η Βρετανία μπορεί να σταματήσει να πληρώνει 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα στην ΕΕ, τον μισό δηλαδή από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό της για την Παιδεία και να επενδύσει αυτά τα χρήματα στην επιστημονική έρευνα και στην βιομηχανία.
Κανονιστικό Πλαίσιο
Υπέρ: Οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί, συνθέτουν τα 28 διαφορετικά εθνικά κανονιστικά πλαίσια σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων, εξαλείφοντας με αυτόν τον τρόπο την γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα.
Κατά: Η αποχώρηση θα οδηγήσει στην επανάκτηση του εθνικού έλεγχου σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, το εργατικό δίκαιο και η νομοθεσία για την ασφάλεια και την υγεία, που σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση επιθυμεί ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας.
Μετανάστευση
Υπέρ: Η αποχώρηση δεν σημαίνει απαραιτήτως και μείωση της μεταναστευτικής ροής. Χώρες που βρίσκονται εκτός ΕΕ έχουν υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης ακόμη και από χώρες της ΕΕ.
Κατά: Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει το ακριβό και ανεξέλεγκτο σύστημα που προσφέρει μια «ανοικτή πόρτα» στους μετανάστες από τις χώρες της ΕΕ, ενώ στερεί την Βρετανία από την χρήσιμη μετανάστευση από χώρες εκτός ΕΕ.
Επιρροή
Υπέρ: Στα διεθνή φόρα η Βρετανία εκπροσωπείται «δυο φορές.. Μια από τον αρμόδιο Υπουργό της και μια από τον κοινό Ευρωπαίο αξιωματούχο. Αυτή η συνεργασία έχει επιλύσει πολλά κοινά προβλήματα όπως ο ιός Έμπολα ή η πειρατεία πλοίων στην Αφρική.
Κατά: Η Βρετανία έχει περιορισμένη επιρροή εντός των κύκλων της ΕΕ. Μπορεί να επανακτήσει θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και να μετατραπεί σε έναν ισχυρό υποστηρικτή του ελεύθερου εμπορίου και της διεθνούς συνεργασίας.