Στην εξαίρεση των κόκκινων δανείων που έχουν δοθεί με προσημείωση της πρώτης κατοικίας από τη διαδικασία της πώλησης σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, αλλά και των μικρών καταναλωτικών που κατά βάση έχουν δοθεί σε μικρά νοικοκυριά ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο».
Ουσιαστικά, αναζητείται μια «πολιτικά διαχειρίσιμη» λύση. Ως τέτοια, θεωρείται η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα προστατεύει τα μικρά νοικοκυριά από το να έρθουν αντιμέτωπα με τις εταιρείες διαχείρισης των δανείων αλλά και το κίνδυνο του πλειστηριασμού ακόμη και της πρώτης κατοικίας.
Το αρχικό ελληνικό αίτημα για θέσπιση «χαλαρών» κριτηρίων προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της πώλησης όχι μόνο τα δάνεια κύριας κατοικίας αλλά και αυτά που έχουν δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται να «σκοντάφτει» στη σκληρή στάση των δανειστών, ειδικά του ΔΝΤ που φέρεται από χθες να απειλεί με νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων. Η ελληνική πλευρά, ήθελε να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της πώλησης:
1. Όλα τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών
2. Τα δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 250.000 ευρώ.
3. Τα δάνεια έως 250.000 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών
4. Τα καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ
Τα όρια αυτά αντιμετωπίζονται ως πολύ «χαλαρά» από την πλευρά των δανειστών οι οποίοι θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των κόκκινων δανείων -το ύψος των οποίων φτάνει στα 100 δισ. ευρώ- να μπορεί δυνητικά να μεταβιβαστεί στις εταιρείες διαχείρισης.
Γι’ αυτό και απορρίπτουν τα όρια που έχουν προβληθεί από την ελληνική πλευρά γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος όγκος των κόκκινων δανείων αφορά σε δάνεια κύριας κατοικίας αλλά και καταναλωτικά δάνεια μέχρι του ύψους των 20.000 ευρώ.
thetoc