Σκληρό παζάρι με τους θεσμούς όχι μόνο για το ύψος των μέτρων που θα επιβληθούν στην 3ετία 2016-2018 αλλά και για το ποιοι θα είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό, αναμένεται να εκτυλιχθεί από την 1η κιόλας ημέρα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ακούσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης – αν περικοπούν οι κύριες συντάξεις αυτό θα γίνει μόνο από ένα υψηλό όριο και πάνω, αυξημένους φόρους θα καταβάλλουν μόνο όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ κλπ – αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί με λεπτομέρειες. Για να κλειδώσει όμως η συμφωνία, θα πρέπει να υποχωρήσει μια από τις δύο πλευρές και ως προς το ποιοι θα πρέπει να επιβαρυνθούν καθώς δανειστές και κυβέρνηση διακατέχονται από διαφορετική φιλοσοφία. Μικρότερα ποσοστά ψαλιδίσματος στο σύνολο των συντάξεων θέλουν οι θεσμοί, γενναίο κούρεμα μόνο για τις λίγες και υψηλές συντάξεις είνι διατεθειμένη να παραχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθετους φόρους στα υψηλά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θέλει να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, «κούρεμα» της φορολογικής έκπτωσης των 2100 ευρώ –μέτρο που θα πλήξει οριζόντια όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους – αντιπροτείνει η πλευρά των δανειστών που θέλει να εξασφαλίσει διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Τα ανοικτά μέτωπα τα οποία θα φέρουν και πρόσθετα μέτρα είναι:
1. Το δημοσιονομικό κενό: Από αυτό εξαρτώνται τα πάντα και γι’ αυτό έχουν επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο οι διαπραγματεύσεις ακόμη και στο εσωτερικό των θεσμών. Από το ποσοστό στο οποίο θα καταλήξουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα προκύψει και ο τελικός λογαριασμός. Το καλύτερο σενάριο για την ελληνική πλευρά, προβλέπει ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον ένα δις. ευρώ για το 2016 προκειμένου να καλυφθούν «κενά» από τη μη επιβολή συμφωνημένων μέτρων (π.χ άδειες VLTs αύξηση φόρου στους αγρότες, περιορισμός αμυντικών δαπανών κλπ), 1,8 δις. ευρώ για τη διετία 2017-2018 και φυσικά 1,8 δις. ευρώ για το ασφαλιστικό.
2. Στο ασφαλιστικό, το ερώτημα είναι όχι μόνο στο αν θα επιμείνουν οι θεσμοί στο να υπάρξει μια ακόμη περικοπή των συντάξεων αλλά και στο ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Το σενάριο που θέλει να προωθήσει η ελληνική πλευρά για περικοπές μόνο των μεγάλων συντάξεων, προκαλεί αντιδράσεις καθώς το «κούρεμα» θα πρέπει να είναι γενναίο λόγω του μικρού αριθμού των συνταξιούχων που εξακολουθούν να εισπράττουν. Από την άλλη, περικοπές στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, προκαλεί και μείωση φορολογικών εσόδων κάτι που θα πρέπει να συνυπολογιστεί. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες με τα υψηλότερα εισοδήματα. Η άποψη βέβαια να υιοθετηθεί μια γενική περικοπή σε όλες τις συντάξεις όπως έγινε το καλοκαίρι (σ.σ επιβλήθηκε οριζόντιο κούρεμα μέσω της εισφοράς υπέρ υγείας) σκοντάφτει στις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
3.Στο φορολογικό, ζητείται ανοικτά από την πλευρά των δανειστών, να μειωθεί το αφορολόγητο. Το μέτρο, θα πλήξει 5,4 εκατομμύρια συνταξιούχους και μισθωτούς δηλαδή κοντά στο 70% του συνόλου των φορολογουμένων. Τέτοια μέτρα μαζικής επίδρασης, η κυβέρνηση θέλει τα αποφύγει επίσης για πολιτικούς λόγους και γι’ αυτό θα υπεραμυνθεί της απόφασης να φορολογηθούν επιπλέον μόνο τα υψηλά εισοδήματα