Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες πιέσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από αυτή τη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση, αν και πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το 2024 – 2015, λόγω των μεγάλων περιόδων χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων.
Πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει επιχειρήματα να πάει στη Βουλή του να ζητήσει την έγκριση της ελάφρυνσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ανέφερε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός υπουργός δεν θέλει σε αυτή τη φάση να περάσει το μήνυμα στην Ελλάδα ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι κατανοεί τις πιέσεις του ΔΝΤ για άμεση εξέταση του χρέους, γιατί αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό του, δηλαδή οι χώρες που χρηματοδοτεί να έχουν προοπτική βιώσιμων δημοσιονομικών.
Αντίθετα, ιδιαίτερα θετικός μετά τη ανακοίνωση του κ. Ντέισελμπλουμ, εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος είπε ότι πλησιάζει η ώρα που η εξέταση του χρέους και η ελάφρυνσή του θα βρεθεί στο τραπέζι του Εurogroup.