Το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, την Κροατία και τη Σλοβενία στρέφει πλέον το ενδιαφέρον στις νέες διαδρομές που θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη.
Αυτούς τους εναλλακτικούς δρόμους προσπαθεί να ανιχνεύσει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, παραθέτοντας δηλώσεις αξιωματούχων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και των ίδιων των προσφύγων.
Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, αναφέρει ότι ήδη προετοιμάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν νέες εναλλακτικές διαδρομές για τη διαφυγή των προσφύγων προς την Ευρώπη.
«Δεν θεωρούμε ότι το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές», δήλωσε η Σάμι, προσθέτοντας ότι «αν η βαλκανική οδός τελικά κλείσει, θα έχουμε νέες διαδρομές, που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω Λιβύης, Βουλγαρίας, Τουρκίας προς Ιταλία, Λιβύης προς Ιταλία – και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αύξηση των προσφύγων μέσω Ισπανίας».
Μια άλλη εναλλακτική διαδρομή θα μπορούσε να είναι μέσω Μαύρης Θάλασσας προς Ουκρανία και τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, καθώς επίσης και μια δίοδος προς Αλβανία μέσω Ελλάδας.
«Η κατάσταση με τους πρόσφυγες, ειδικά στην Ελλάδα, θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», καταλήγει η Καρλότα Σάμι…
Εξάλλου, μιλώντας στον Guardian, κάποιοι Σύροι που βρίσκονται στην Τουρκία δήλωσαν ότι «θα συνεχίσουμε απτόητοι να προσπαθούμε να μπούμε στην Ελλάδα». Και υποστήριξαν ότι υπάρχουν και άλλες διαδρομές που θα τους επιτρέψουν να βρεθούν στην κεντρική Ευρώπη.
«Το ταξίδι είναι παράνομο έτσι κι αλλιώς, οπότε οι αλλαγές στους κανόνες δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μιούνα, μια 23χρονη φοιτήτρια από τη Συρία που προσπαθεί εδώ και μία εβδομάδα να φύγει από την Τουρκία για την Ελλάδα. «Εμείς, ως Σύροι, ξέρουμε να βρίσκουμε τρόπους όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», συμπληρώνει.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι «ίσως να έχουν δυσκολέψει πλέον οι συνθήκες, αλλά οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να μπουν στις βάρκες, σίγουρα δεν φοβούνται από τις απαγορεύσεις». Οσο για το πώς σκοπεύει να φτάσει στον προορισμό της, η Μιούνα λέει ότι προς το παρόν δεν σκέφτεται κάποια εναλλακτική διαδρομή, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο θα ισχύσουν επί μακρόν οι περιορισμοί στη μετακίνηση προσφύγων.
Ωστόσο, ο Νάσερ Μασούντ, ένας άλλος Σύρος πρόσφυγας που βρίσκεται πλέον στη Γερμανία (αφού πέρασε και αυτός πέρυσι από την Ελλάδα), έχει διαφορετική άποψη και υποστηρίζει ότι οι συμπατριώτες του θα βρουν άλλες διαδρομές προς την Ευρώπη. «Πλέον δεν θα πηγαίνει κανείς στην Ελλάδα από τη θάλασσα», λέει ο Μασούντ. «Κανείς δεν θα χρησιμοποιεί πια την Ελλάδα ως πέρασμα. Ολοι θα προσπαθούν να φτάσουν με άλλον τρόπο στην Ευρώπη».
Ποιες είναι αυτές οι πιθανές διαδρομές που αναφέρει ο Μασούντ; 1. Μέσω Λιβύης προς Ιταλία με πλοίο, 2. Απευθείας από Τουρκία προς Ιταλία (αν και δεν είναι πολύ διαδεδομένη αυτή η διαδρομή), 3. Μέσω των χερσαίων συνόρων με τη Βουλγαρία, 4. Μέσω της θαλάσσιας διαδρομής προς Ουκρανία και προς τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων (από τη Μαύρη Θάλασσα).
Με την άποψη του Μασούντ συμφωνεί και ένας 27χρονος Σύρος δημοσιογράφος, ο Μπαζ, που ζει στη νότια Τουρκία. Οι λαθρέμποροι θα βρουν σίγουρα άλλες διαδρομές, υποστηρίζει, προβλέποντας μάλιστα ότι θα αυξηθούν οι προσπάθειες εισόδου από αέρος, με τη χρήση πλαστών εγγράφων.
«Οι βάρκες είναι σίγουρα ο πιο φθηνός τρόπος, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλες μεθόδους (πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, άλλες “λαθραίες” διαδρομές) για να μπουν στην ΕΕ», δηλώνει ο Μπαζ. «Απλά, η τιμή θα είναι πιο υψηλή απ’ ό,τι πριν», καταλήγει.