Όλο και πιο δύσκολη μοιάζει η επίτευξη μιας συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, με τις ενστάσεις αξιωματούχων της ΕΕ απέναντι στις αξιώσεις της Τουρκίας να μεταφέρονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να διαχειριστεί την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας από το Βορρά.
Ηχηρή παρέμβαση Ολάντ
Μετά τις έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ για πολλά σημεία του προσχεδίου συμφωνίας με την Τουρκία -όπως την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών βεβαιώσεων, το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων αλλά και το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας επαναπροώθησης, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο Φρανσουά Ολάντ.
Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος διαμήνυσε προς κάθε πλευρά πως το Παρίσι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει καμμία απολύτως παραχώρηση προς την Τουρκία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας των τούρκων υπηκόων στην Ευρώπη. «Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η παρέμβαση Ολάντ έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για την ύπαρξη σοβαρού χάσματος ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν την Άνγκελα Μέρκελ να έχει παρακάμψει ουσιαστικά τις διαδικασίες της Συνόδου Κορυφής και να έχει συμβάλλει «παρασκηνιακά» στην διαμόρφωση του κειμένου προτάσεων που παρουσίασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδιναν και έπαιρναν. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα πως οι αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τη στάση που κράτησε η γερμανίδα καγκελάριος ήταν ιδιαίτερα έντονες.
«Βέτο» και από την Κύπρο
Η Γαλλία δεν είναι βεβαίως η μόνη χώρα που εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τις απαιτήσεις που έχει η Τουρκία από την ΕΕ για να συμβάλει στη διαχείριση του προσφυγικού. Και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα των «παγωμένων» κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό χωρίς πρότερη υλοποίηση υποχρεώσεων από την Άγκυρα.
«Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τους FT. «Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία» λέει ο κ. Αναστασιάδης. «Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε ‘όχι’ στην Τουρκία».
Ενδεικτικό των πιέσεων αλλά και της έκπληξης με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κυπριακή πλευρά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι και τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κύπριος πρόεδρος πληροφορήθηκε τις «νέες ιδέες» Νταβούτογλου λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, ενώ σε συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό του ξεκαθάρισε ότι αυτές υπερβαίνουν τα όρια της Κύπρου. «Αχμέτ, καταλαβαίνω ότι έχεις κάποιες προτάσεις και θέλω να βοηθήσω, αλλά πρέπει να καταλάβεις και εσύ τα όριά μας» φέρεται να είπε ο κύπριος πρόεδρος στον κ. Νταβούτογλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η επίσκεψη που θα κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ στην Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη. Όπως γνωστοποίησε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το προσφυγικό αλλά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.