Το εάν θα «δουλέψει» το νέο πακέτο Ντράγκι ή όχι, μένει να απαντηθεί, το σίγουρο, όμως, είναι ότι τις συνέπειές του δεν θα κληθεί να τις «καθαρίσει» ο κ. Ντράγκι.
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα θα ισχύουν ακόμη και μετά την αποχώρηση του κ. Ντράγκι από την προεδρία της ΕΚΤ το 2019. Με απλά λόγια τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, τα οποία σχεδιάστηκαν στα χρόνια της κρίσης, ουσιαστικά θα συνεχίσουν να ισχύουν και την επόμενη 10ετία.
Εν τω μέσω ενός παγκόσμιο debate για το κατά πόσο η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική και εάν πιθανώς φυτεύει τους σπόρους για την επόμενη κρίση, η ΕΚΤ υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν την ανάπτυξη και να πατάξουν τον πληθωρισμό. Το καλύτερο που μπορεί να πει κάποιος για την πολιτική της ΕΚΤ είναι ότι δεν παρεμποδίζει την ανάκαμψη, ως εκ τούτου ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιμένει από τους άλλους να δράσουν.
«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της Ευρωζώνης εάν δεν υπήρξε η ΕΚΤ», υποστηρίζει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING DiBa. «Η κατάσταση είναι η εξής: όπως ο Ντράγκι όταν ανέλαβε προχώρησε σε πλήρη αλλαγή της πολιτικής που είχε εφαρμόσει ο Τρισέ, έτσι και ο διάδοχος του Ντράγκι θα πρέπει να πράξει το ίδιο».
Η πολιτική του Ντράγκι έχει δεχθεί κρητική από τους συντηρητικούς της ΕΚΤ και κυρίως από τη Bundesbank. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να υποστηρίξει ότι το βασικό στήριγμα της Ευρωζώνης προέρχεται από την ασκούμενη νομισματική πολιτική.
Πάντως προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει κάποιος να συγχέει τα νέα 4ετούς διάρκειας χαμηλότοκα δάνεια που θα λάβουν οι τράπεζες με την πορεία του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, υπονοώντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2017.
Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει και περισσότερα επικίνδυνα assets όπως τα εταιρικά ομόλογα, ο Ντράγκι έδειξε ότι έχει ακόμη αρκετά όπλα στη φαρέτρα του, τονίζει ο Marchel Alexandrovich, οικονομολόγος της Jefferies International.