Στους 37 ανέρχονται οι νεκροί της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο αργά το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Άγκυρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ενώ 71 άνθρωποι νοσηλεύονται οι 15 σε κρίσιμη κατάσταση.
Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, μία γυναίκα, μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), φέρεται ότι είναι ένας από τους δύο ύποπτους που πραγματοποίησαν την επίθεση.
«Πιστεύουμε ότι ένας από τους δράστες είναι μια γυναίκα που είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε και έκανε λόγο για την πιθανότητα να υπάρχει και δεύτερος «καμικάζι».
Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας από τους βομβιστές ήταν γυναίκα, μέλος του ΡΚΚ, που εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των κούρδων ανταρτών το 2013, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Η γυναίκα είχε γεννηθεί το 1992 και καταγόταν από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας.
Η επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο συγκοινωνιακό κόμβο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων, ήταν η δεύτερη βομβιστική επίθεση στη διοικητική καρδιά της πρωτεύουσας σε λιγότερο από ένα μήνα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην ‘Αγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ’ όπου κι αν προέρχεται. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό,στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «βαθιά αλληλεγγύη» του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της στην Άγκυρα μόλις που γλίτωσε από την επίθεση. «Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων», είπε.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το παγιδευμένο όχημα εξερράγη στις 18.45′ τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε στάση λεωφορείου στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι στην καρδιά της Άγκυρας, που είναι γεμάτη από καταστήματα και απ’ όπου περνούν γραμμές λεωφορείων και μετρό.
Αρκετά λεωφορεία και πολλά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και τέσσερις στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 125 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 19 από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου μετά το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, η επίθεση σημειώθηκε από όχημα στο οποίο επέβαιναν «ένα ή δύο» άτομα που σκόπιμα στόχευσαν τη στάση του λεωφορείου στην πλατεία Κιζιλάι.
Δεν έγινε αμέσως ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει με την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 17 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όχι μακριά από την πλατεία Κιζιλάι, που είχε στόχο οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.
Μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είχε αναλάβει την ευθύνη τρεις ημέρες μετά προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις, κυρίως εναντίον των τουρκικών τουριστικών σημείων.
«Συγκεκριμένες πληροφορίες»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχαν αποδώσει την επίθεση εκείνη στους αντάρτες της κουρδικής συριακής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) λέγοντας ότι έδρασαν με την υποστήριξη του PKK. Και οι δύο οργανώσεις είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
Μετά τη χθεσινή επίθεση, την τρίτη σε διάστημα πέντε μηνών στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να ενοχοποιήσουν οποιαδήποτε οργάνωση.
«Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πλήρη πορίσματα της έρευνας τα οποία και θα δώσουμε στη δημοσιότητα», δήλωσε ο Νταβούτογλου.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατήγγειλε «επιθέσεις κατά της ενότητας της χώρας μας και του λαού μας» και δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση. «Το κράτος μας ουδέποτε θα αποποιηθεί τη χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή», τόνισε.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της την Παρασκευή για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στην Άγκυρα στόχος της οποίας θα ήταν «υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης και κτήρια» στη συνοικία όπου είχε σημειωθεί η επίθεση στις 17 Φεβρουαρίου.
Απαγόρευση στο διαδίκτυο
Το βράδυ της Κυριακής, δικαστής της Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση στο Διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, όπου είχαν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο.
Από το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων, τέσσερις από τις οποίες αποδόθηκαν από τις αρχές στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η πλέον πολύνεκρη μεταξύ αυτών ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν για να υποστηρίξουν το κουρδικό ζήτημα μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, με αποτέλεσμα 103 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Στις 12 Ιανουαρίου, 12 γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.
Η Άγκυρα που κατηγορείται εδώ και καιρό για επίδειξη επιείκειας απέναντι στις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις ανταρτών στον πόλεμο κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εντάχθηκε το καλοκαίρι στον συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές και πολλαπλασίασε τις συλλήψεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης πυρήνων του ΙΚ στο έδαφός της.
Η Τουρκία επίσης συγκλονίζεται από τον περασμένο Ιούλιο από την επανέναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ. Σφοδρές μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Οι μάχες αυτές προκάλεσαν στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης με του PKK το φθινόπωρο του 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί μια εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από το 1984.