Νέο πρόγραμμα διακανονισμών διακονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος και χωρίς να έχει κλείσει ούτε ένας χρόνος ισχύος του τρέχοντος, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΔΕΗ ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η διοίκηση της εταιρείας αποπειράται νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών παραμένει σταθερά στα 2,2 δισ. Ευρώ με κίνδυνο ακόμη υψηλότερης εκτίναξης.
Πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη της επιχείρησης επεξεργάστηκαν διάφορα σενάρια και καταλήγουν σε αναθεώρηση του υφιστάμενου προγράμματος ρύθμισης υπερήμερων οφειλών με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.
Μείωση από το 10% στο 5% της προκαταβολής δόσης έναντι της συνολικής οφειλής για την υπαγωγή σε ρύθμιση με μηνιαίες καταβολές. Δεν αποκλείεται να παύσει και η υποχρέωση της προκαταβολής ποσού.
Αυξηση του αριθμού των ανώτατων μηνιαίων δόσεων από τις 36 στις 72. Δεν αποκλείεται οι 36 μηνιαίες δόσεις να διατηρηθούν και να μην αυξηθούν.
«Κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η μηδενική προκαταβολή για τους αγρότες, προκειμένου να υπαρχουν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εξετάζεται η μείωση του «πλαφόν» της ελάχιστης δόσης. Σήμερα αυτή καθορίζεται στο 30% του μέσου μηνιαίου λογαριασμού.
Για τους οφειλέτες που δεν είναι συνεπείς ή έχουν εντοπιστεί να κλέβουν ρεύμα, η προκαταβολή του 30% για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διακανονισμών θα μειωθεί στο 20% ενώ ο ανώτατος αριθμός δόσεων θα ανέβει από τις 12 στις 18.
Οπως στην Εφορία
Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών αν δεν καθορισθεί η υποχρέωση της προκαταβολής δόσης θα προσομοιάζει με εκείνο της ρύθμισης των χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» πως η πρόταση αυτή έχει γίνει προς της ΔΕΗ από αρμόδιους παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συστήνοντας μάλιστα και τους online διακανονισμούς με αυτοματοποιημένο τρόπο. Πράγμα όμως δύσκολο καθώς είναι απαραίτητη η ηλεκτρονικοποίηση όλων των στοιχείων των πελατών της ΔΕΗ.