Οι δηλώσεις του Γ. Μουζάλα περί «Μακεδονίας» και η επιμονή του Π. Καμμένου για την αποπομπή του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής άναψαν φωτιές στην κυβέρνηση απειλώντας προς ώρας ακόμα και την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Τσίπρας και Καμμένος αφήνουν τον χρόνο να λειτουργήσει εκτονωτικά προκειμένου να λάβουν την απόφασή τους.
Παρά τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο αφού με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την βεβαιότητα ότι βρεθεί λύση στο πρόβλημα μιλώντας με κολακευτικά λόγια για την συμβολή στο Προσφυγικό πρόβλημα τόσο για τον Γ. Μουζάλα όσο και για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η αντιπαράθεση των δύο κυβερνητικών εταίρων για τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ρίχνει βαριά την σκιά της στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σε ένα ακόμα παιχνίδι ισορροπίας του τρόμου στο κυβερνητικό στρατόπεδο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με φόντο την παραμονή ή μη του Γ. Μουζάλα στην θέση του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τσίπρας και Καμμένος αφήνουν τον χρόνο να λειτουργήσει εκτονωτικά προκειμένου να λάβουν την απόφασή τους.
Ο Πάνος Καμμένος μετά τις δηλώσεις για την αποπομπή του Γ. Μουζάλα επιδίωξε να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας στήριξη στην κυβέρνηση αν και επέμεινε στις θέσεις του ξεκαθαρίζοντας ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει την εμπιστοσύνη του κόμματος του.
Η κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ενόψει της συζήτησης στην βουλή την Τρίτη για την Δικαιοσύνη, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για ρήξη μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ δόθηκε ένα νέο ραντεβού μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών μετά την συζήτηση στην βουλή για να βρεθεί η χρυσή τομή στην υπόθεση Μουζάλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση Τσίπρα Καμμένου δεν θα γίνει ούτε την ερχόμενη εβδομάδα λόγω υποχρεώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος μετά τις διαρροές ότι μαζεύει τα πράγματά του από το υπουργείο και ακυρώνει το ταξίδι του στην ΗΠΑ, ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμά του όπως συμφωνήθηκε με το Μαξίμου.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι Τσίπρας και Καμμένος θα αφήσουν να εκτονωθεί η κρίση «διά την χρονικής διολισθήσεως», όπως λένε χαρακτηριστικά και αφήνουν να εννοηθεί ότι η λύση που θα ικανοποιεί τόσο τον Αλέξη Τσίπρα με την παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα του Γ. Μουζάλα όσο και τον Πάνο Καμμένο με την αναβάθμισή του στην κυβέρνηση, θα δοθεί στον ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Πάνος Καμμένος πιθανότατα να αναλάβει τον συντονισμό για το προσφυγικό ή να αναβαθμιστεί η παρουσία των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα με τον Γ. Μουζάλα όμως να παραμένει στην θέση του ή να αναλαμβάνει άλλο κυβερνητικό πόστο που άπτεται του προσφυγικού προβλήματος.
Στην κυβέρνηση τρέμουν στην ιδέα ότι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να στριμώξουν τον Αλέξη Τσίπρα στον τοίχο από την υπόθεση Μουζάλα.
«Μετά τις δηλώσεις που έχει κάνει ο Πάνος Καμμένος ποια θα ήταν η στάση του στην περίπτωση που η ΝΔ έκανε πρόταση μομφής στον Γ. Μουζάλα για τις δηλώσεις του περί Μακεδονίας. Θα επέμενε στην θέση του ότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν έχει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ προκαλώντας ουσιαστικά βαθύτατη κυβερνητική κρίση και ντόμινο εξελίξεων;», σημειώνει στο TheTOC.gr υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι δηλώσεις Καμμένου και το δίλημμα που έθεσε στον Πρωθυπουργό ζητώντας τη αποπομπή του Γ. Μουζάλα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφορετικά θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση, είχαν διπλό στόχο.
Η υπόθεση Μουζάλα επανέφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα στον κυβερνητικό γάμο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Από τη μία πλευρά ο Π. Καμμένος επιδίωξε να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του και κυρίως στους ένστολους δείχνοντας ότι τα εθνικά θέματα και η ονομασία του κράτους των Σκοπίων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ΑΝΕΛ σε μία περίοδο όπου ανοίγουν «κεφάλαια» των εθνικών θεμάτων στα βόρεια σύνορα, στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο με αφορμή το προσφυγικό.
Από την άλλη πλευρά όμως – όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- ήθελε να εκφράσει την δυσαρέσκειά του στον Πρωθυπουργό για την ανάθεση του συντονισμού για το Προσφυγικό στον Δ. Βίτσα και όχι στον ίδιο ο οποίος είχε αναλάβει έντονη δραστηριότητα στην κατασκευή των δομών υποδοχής μεταναστών και στην τροφοδοσία των Hot – spots.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως από την δική του πλευρά ήρθε αντιμέτωπος με ένα κύμα συμπαράστασης προς τον Γ. Μουζάλα όχι μόνο από υπουργούς και στελέχη του κόμματος του που δεν βλέπουν με καλό μάτι την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αλλά και από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.
Δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση Μουζάλα μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για να ανοίξει η συζήτηση με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς μετά και από την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με την Φ. Γεννηματά.
Κομματικές πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο Πάνος Καμμένος βλέποντας τα ανοίγματα Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, είδε την υπόθεση Μουζάλα ως την χρυσή ευκαιρία για να προετοιμάσει ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση ενόψει και των κρίσιμων ψηφοφοριών στην Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η υπόθεση Μουζάλα επανέφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα στον κυβερνητικό γάμο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υπερβαίνουν τις προσωπικές σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας πάνω σε τεντωμένο σκοινί που προκαλεί τρόμο στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει και του Γολγοθά των μέτρων που θα κληθεί να υπερψηφίσει στην βουλή.