Ένα γεμάτο δωδεκαήμερο – έως τις 2 Απριλίου – έχει μπροστά της από σήμερα η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει:
Nα έρθει σε συμφωνία με τους Θεσμούς, ώστε με την επιστροφή τους μετά το Πάσχα των Καθολικών να κλείσει την αξιολόγηση εάν αυτό είναι δυνατόν έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group.
Να διαπιστώσει στην πράξη αν λειτουργεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για προσφυγικό και μεταναστευτικό και να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές και άλλες κινήσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Και να βρει λύση στο θέμα που προέκυψε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
Παράλληλα την Τρίτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας συζήτηση για τη Δικαιοσύνη για την οποία κυβερνητικά στελέχη ανεβάζουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, οι οποίοι αναχώρησαν χθες για το Πάσχα των καθολικών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε γραπτή χθεσινή του δήλωση, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδος στα ζητήματα όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».
Κάτι ανάλογο – μίλησε για μία «παραγωγή επαφή των δύο πλευρών» – έπραξε και η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, η οποία είπε πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού».
Ωστόσο οι σχέσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ βρίσκονται πλέον σε οριακό επίπεδο, αφού παρά τις νέες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, ακίνητα και εισοδήματα που έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το οικονομικό επιτελείο, δεν κατάφερε να κάμψει τις απαιτήσεις του Ταμείου για «ξήλωμα» των «κόκκινων» κυβερνητικών γραμμών στο ασφαλιστικό.
Σε κάθε περίπτωση οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα.
Προσπάθεια να εκκενωθούν τα νησιά κι ο Πειραιάς. Θα ακολουθήσει η Ειδομένη
Από χθες η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εκκενώσει τα νησιά από τους πρόσφυγες που υπήρχαν στα hotspots προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και να αρχίσουν να καταγράφονται οι νεοαφιχθέντες ώστε να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.
Ήδη χθες το απόγευμα έφτασαν στη Χίο οι πρώτοι έξι Τούρκοι παρατηρητές ενώ νωρίς σήμερα το πρωί αναμένονται άλλοι 18 στη Λέσβο από το Αϊβαλί.
Την ίδια ώρα καταβάλλεται προσπάθεια όσοι πρόσφυγες μεταφέρονται από τα ελληνικά νησιά να πηγαίνουν σε κέντρα προσωρινής διαμονής στην Ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να αποσυμφορηθεί και ο Πειραιάς.
Συγκεκριμένα, 635 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο έφτασαν χθες στην Ελευσίνα και μεταφέρθηκαν σε Μαλακάσα και Ριτσώνα, ενώ από χθες το πρωί είχαν μεταφερθεί 4000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά σε Καβάλα, Βόλο, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα και Λαύριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επόμενο στόχος κι όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε νησιά και Πειραιά είναι η ειρηνική εκκένωση της Ειδομένης.
Στο θέμα τέλος του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με χθεσινής της συνέντευξη στη Real, σημείωσε ότι «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από λεκτικές αστοχίες. Ούτε επειδή κάποιοι βιάζονται να “ράψουν κοστούμια”, αλλά όταν δεν πετυχαίνουν στόχους».
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες εξελίξεις αναμένονται από το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης μετά δηλαδή την επιστροφή του προέδρου των ΑΝΕΛ από τις ΗΠΑ και την προ ημερησίας στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη.
Πηγή : naftemporiki.gr