Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, η πόλη ξύπνησε «βαριά». Οι κάτοικοι των Βρυξελλών, τόσο οι Βέλγοι όσο και οι «φιλοξενούμενοι» Ευρωπαίοι και μη, πενθούν, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να κινήσουν τη ρόδα της ζωής και να βρει σιγά σιγά η πόλη το ρυθμό της. «Ξύπνησα με χανγκόβερ, ενώ δεν πίνω ποτέ αλκοόλ, ούτε γουλιά» λέει ο Ρενο Μ., Βέλγος καθηγητής γυμναστικής, περιγράφοντας ένα συναίσθημα που είχαν πολλοί σήμερα το πρωί, λόγω των παρατεταμένων συζητήσεων περί τρομοκρατίας χθες το βράδυ και τη συνεχιζόμενη αίσθηση ανησυχίας.
Πολλοί από τους υπαλλήλους των εταιριών και των ευρωπαϊκών οργάνων σήμερα έμειναν να δουλέψουν από το σπίτι. «Δεν λειτουργεί ακόμα το τραμ που πάει στην περιοχή της εργασίας μου και η διεύθυνση της εταιρίας μάς άφησε το ελεύθερο να αποφασίσουμε αν θα πάμε ή θα δουλέψουμε από το σπίτι», εξηγεί η Μαρία Π., υπάλληλος μιας ευρωπαϊκής οργάνωσης. Αυτήν την ώρα η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς επανέρχεται με αργούς ρυθμούς και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το μετρό λειτουργεί μερικώς καθώς πολλοί σταθμοί δεν εξυπηρετούνται, τα λεωφορεία και τα τραμ κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους σποραδικά και με καθυστερήσεις, ενώ κάποια σημεία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου γύρω από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι κλειστά όπως και ο δρόμος για το αεροδρόμιο, προκαλώντας ουρές αυτοκινήτων. Το αεροδρόμιο παραμένει και σήμερα εκτός λειτουργίας.
Πολλοί κάτοικοι της πόλης σήμερα, αύριο και την Παρασκευή έχουν προγραμματισμένες πτήσεις για τις χώρες καταγωγής τους, καθώς η ερχόμενη Κυριακή είναι το καθολικό Πάσχα. «Η πτήση μου είναι για αύριο από το Ζάβεντεμ. Ελπίζω να ανοίξει το αεροδρόμιο, αλλιώς πρέπει να βρω έναν άλλο τρόπο να φύγω. Ίσως με low budget πτήση από το περιφερειακό αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το Σαρλερουά», λέει η Αλεσάντρα Κ. εργαζόμενη της ΕΕ με προορισμό διακοπών την Ιταλία.
Συναγερμός στην Ευρώπη
Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.
“Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, πρότεινε τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου ν’ αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να προσέχουν όσο ταξιδεύουν στην Ευρώπη
Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλο το Βέλγιο. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μια κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.
Οι βελγικές αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί αν ο Αμπντεσλάμ γνώριζε για τις επιθέσεις αυτές, ή αν αυτές έγιναν από το φόβο πιθανών συνεργών του, μη συλληφθούν.
Ενίσχυση ή αναπροσαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους από βόμβα που είχε μετασκευαστεί σε κουτί σόδας, στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ωστόσο, οι χθεσινές επιθέσεις μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εκδήλωση επιθέσεων από τα αεροσκάφη στους χώρους ανοιχτής φύλαξης των αεροδρομίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου πλαισίου ασφάλειας.
Συγχρόνως, οι Βρυξελλιώτες δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον τρόμο να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Με συνθήματα, με συγκεντρώσεις, με κινητοποιήσεις κάθε είδους δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να ζουν και να χαμογελούν. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ούτε για ένα λεπτό ότι ο σουρεαλισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα του Βελγίου, της χώρας του σουρεαλιστή ζωγράφου Μαγκριτ. Στο πιο κεντρικό σημείο των Βρυξελλών, εκεί που βρίσκεται το Χρηματιστήριο, χθες έσπευσαν εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης και έγραψαν πολύχρωμα μηνύματα στην άσφαλτο. Άλλοτε μηνύματα υπέρ της ειρήνης «Δε θα έχετε το μίσος μας. Ειρήνη», άλλοτε υβριστικά μηνύματα κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, άλλοτε μηνύματα αλληλεγγύης «η Ελλάδα πενθεί μαζί σας» και άλλοτε τυπικούς ύμνους στη ζωή των Βρυξελλών «Μπύρα, Σοκολάτα και Αγάπη».
Σήμερα το απόγευμα οι Βέλγοι ετοιμάζουν μια ακόμα κινητοποίηση, στο ίδιο πάντα πνεύμα. Στο ίδιο σημείο, στο Χρηματιστήριο, στις 5 τοπική ώρα είναι όλοι καλεσμένοι σε μια «ομαδική αγκαλιά». «Δεν ξέρω για σας εγώ πάντως μετά από όλα αυτά έχω ανάγκη μια αγκαλιά», αναφέρει η πρόσκληση.