Τις ημερομηνίες – «κλειδιά» για τις τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες που ακολουθούν, έχει μπροστά της η κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών να αρχίζουν ξανά τις πρώτες μέρες του Απριλίου.
Στην παρούσα φάση, η συμφωνία βρίσκεται «στον αέρα» με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης να παραμένει ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, εδώ και πολλούς μήνες. Βέβαια, παρά την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» με τις «κλειστές» συσκέψεις να μην έχουν τέλος.
Οι πιέσεις του Ταμείου για μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, παρά τις συνεχόμενης και επίμονες διαψεύσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, μόνο εφησυχασμό δεν εμπνέουν.
Οι «σταθμοί» τη συμφωνίας
Οικονομικό επιτελείο και Μέγαρο Μαξίμου από σήμερα, και για τον επόμενο ένα μήνα, μετρούν αντίστροφα, θεωρώντας σε γενικές γραμμές ότι «υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση» και να μπει ένα τέλος στο Γολγοθά των διαπραγματεύσεων. Με βάση τα παραπάνω, κρίσιμες είναι οι εξής ημερομηνίες:
2 Απριλίου, η προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.
4 Απριλίου, αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις κυβέρνησης– κουαρτέτου.
7 Απριλίου, συνεδριάζει το Euroworking (EWG). Μέχρι τότε, και προτού βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, στόχος είναι στα τεχνικά κλιμάκια να έχει καταγραφεί η όποια πρόοδος.
15 Απριλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει υψηλόβαθμες συναντήσεις.
22 Απριλίου, συνεδριάζει το Eurogroup με στόχο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «να εγκριθεί η συμφωνία».
Κρας – τεστ η ψηφοφορία στη Βουλή
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως, Όλγα Γεροβασίλη, στην πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έδωσε τον τόνοδηλώνοντας ότι «περιμένουμε πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει πριν από το δικό μας Πάσχα».
Ωστόσο, στην παρούσα φάση,κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να οριοθετήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών στη Βουλή. Ούτε, βέβαια, και το αν θα έρθει ένα νομοσχέδιο – «πακέτο» ή οι ψηφοφορίες θα σπάσουν σε δόσεις.
Η κυβέρνηση, αισιοδοξεί ότι δεν κινδυνεύει, σε καμιά περίπτωση, η συνοχή της. Αν και δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι τα δύσκολα πρέπει να περάσουν «με ένα πόνο».