Τη δημιουργία ενός «μηχανισμού συντονισμού μεταξύ των περιφερειών, των δήμων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να έχει η Ελλάδα έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, για κάθε ενδεχόμενο» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή την προσφυγική κρίση.
Παράλληλα τόνισε ότι «δεν μπορεί η διαχείριση τέτοιων κρίσεων να βρίσκεται υπό την ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων για μεγάλο διάστημα».
Ο κ. Βιτσας χαρακτήρισε λάθος η Ελλάδα να συνδέσει το προσφυγικό με την αξιολόγηση ή η Τουρκία με άλλα ζητήματα που την απασχολούν και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στον καθορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.
Παρατηρώντας ότι «το 2008, η Ελλάδα απέρριπτε το 99% των αιτημάτων ασύλου, χαρακτήρισε βελτίωση το ότι έχει περιοριστεί στο 75% το ποσοστό».
Παράλληλα επισήμανε ότι «πρέπει να καλλιεργηθεί η νοοτροπία και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει μια ακριβοδίκαιη διαδικασία, γεγονός που σημαίνει πως σήμερα το ποσοστό απορρίψεων – αιτημάτων ασύλου – μπορεί να κυμαίνεται στο 30%».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε εκ νέου ενεργοποίηση της τουρκικής Ακτοφυλακής και αποτελεσματικότερη επίβλεψη από τη νατοϊκή δύναμη στο Αιγαίο.
«Σε πρακτικό επίπεδο η συμφωνία θα συγκρατήσει την προσφυγική ροή σε ένα μέγεθος διαχειρίσιμο για το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας. Η Τουρκία μπορεί να κάνει εύκολα αναχαίτιση στα τουρκικά παράλια, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε σχετικά, ενώ επανέλαβε ότι ταυτόχρονα «πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε να μην υπάρχουν κλειστά σύνορα στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης».