Στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα καθώς σήμερα θα καθοριστεί η συνέχιση της πορείας της και συγκεκριμένα το κατά πόσο θα επιστρέψει σε μια ταραγμένη πολιτικά κατάσταση ή θα πάρει μια οικονομική “ανάσα” μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα ύψους 2% του ελληνικού ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί “αγκάθι” για έναν πρωθυπουργό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του το τέλος της λιτότητας. Σε περίπτωση που στο σημερινό Eurogroup, το ΔΝΤ δεν δώσει στην Ελλάδα αυτά που θέλει, ο πρωθυπουργός μπορεί να προσφύγει στις κάλπες ή σε ένα δημοψήφισμα, κάτι που έκανε πέρυσι όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με το Grexit.
“Η φύση των προληπτικών μέτρων θα καθορίσει τη μοίρα της κυβέρνησης, καθώς θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία για τέτοια μέτρα”, δήλωσε ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence. “Ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, αν οι δανειστές αποφασίσουν να σκληρύνουν τη στάση τους”.
Στις 7 Μαϊου, οι ευρωπαίοι εταίροι κυκλοφόρησαν ένα προσχέδιο μνημονίου, το οποίο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το Ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το καρότο για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι η υπόσχεση των δανειστών να ανοίξει η κουβέντα για το χρέος, με τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων και παράτασης λήξης των δανείων.