Μια σειρά παλινωδιών που έχουν άμεση σχέση με το προσφυγικό, είναι η ουσιαστική αιτία που οδήγησε τον Αυστριακό Καγκελάριο Βερνερ Φάιμαν, έναν βετεράνο πολιτικό που κυβερνά την χώρα του εδώ και οκτώ χρόνια, να παρατηθεί όχι μόνο από την καγκελαρία αλλά και από κάθε άλλο δημόσιο αξίωμα.
Εκλογική πανωλεθρία
Το καζάνι στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας έβραζε εδώ και αρκετούς μήνες. Την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν άνοδο του ακροδεξιoύ και ξενοφοβικού κόμματος FPO, ο Καγκελάριος Φάιμαν αποφάσισε να «ποντάρει» στην σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή κλείνοντας τα σύνορα στους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει την ήττα στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών όχι μόνο δεν τον δικαίωσε, αλλά ήταν και εξευτελιστικό. O ακροδεξιός υποψήφιος, ο οποίος έκανε μια σκληρή εκστρατεία με σημαία την απαγόρευση εισόδου στους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να κερδίσει το το 35% των ψήφων και να διεκδικεί τώρα την προεδρία στον δεύτερο γύρο με αντίπαλό του τον υποψήφιο των Πρασίνων. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Rudolf Hundstorfer τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11,5%.
Τα γιουχαΐσματα και η παραίτηση
Το ξέσπασμα δεν άργησε να γίνει και μάλιστα πήρε την μορφή ανοικτής εξέγερσης. Στους εορτασμούς του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για την Πρωτομαγιά, ο Καγκελάριος γιουχαΐστηκε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άρχισαν να του φωνάζουν ρυθμικά «Παραιτήσου!».
«Εχω πλήρη κάλυψη και ισχυρή υποστήριξη από το κόμμα; Πρέπει να πω ότι η απάντηση είναι αρνητική» αναφέρει ο Φάινμαν στην ανακοίνωση της παραίτησής του και συνεχίζει: «Θα υποστώ τις συνέπειες αυτής της χαμηλής υποστήριξης και θα παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου του κόμματος και από ομοσπονδιακός Καγκελάριος.
Στο χείλος της διάσπασης
Ομως περιπέτειες δεν τελειώνουν εδώ για την Αυστριακή κυβέρνηση και τους σοσιαλδημοκράτες. Το κόμμα είναι διχασμένο για τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού και επομένως για το πως θα πρέπει να κινηθεί σε σχέση με τους ακροδεξιούς που είναι στο κατώφλι της προεδρίας.
Από την μία υπάρχουν τα στελέχη που θεωρούν ότι το κόμμα έπρεπε να ακολουθήσει πολιτική φιλική έναντι των προσφύγων, αλλά και αυτοί που πιστεύουν ότι το κόμμα θα έπρεπε να κάνει άνοιγμα στο κόμμα της ακροδεξιάς και να μην αποκλείει ένα ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί της.
Παγωμάρα στο συντηρητικό κόμμα
Ο αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ
Ο αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ
Ο αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συγκυβερνώντος συντηριτικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές. Ο Μιτερλένερ θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού καγκελαρίου.
Τα προβλήματα της κεντροδεξιάς δεν είναι λιγότερα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Μέσω του υπουργού εξωτερικών, του 29χρονου Σεμπάστιαν Κουρτζ, έπαιξαν και αυτοί το χαρτί των κλειστών συνόρων, αλλά οι ψηφοφόροι τους γύρισαν την πλάτη στις προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος του κόμματος κατέλαβε την πέμπτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με το επίσης εξευτελιστικό ποσοστό 11.1%.