Μολύβι και χαρτί έβγαλαν στην κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασης του εκλογικού νόμου σε δημόσια διαβούλευσή. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κίνα αλλά τα μάτια του και τα αυτιά του βρίσκονται στην Ελλάδα αφού μετράει τις αντιδράσεις στην πρόταση και ιχνηλατεί το πεδίο για την αναζήτηση των 200 ψήφων που έχει θέσει ως στόχο.
Τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ δεδομένα και τα κόμματα αντέδρασαν με την κατάθεση της πρότασης της κυβέρνησης.
Η ΝΔ δήλωσε αμέσως την αντίθεσή της στον προτεινόμενο εκλογικό νόμο. “Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου – οπερέτα”
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της συμφωνεί στην ψήφο στα 17% και στο όριο του 3% αλλά διαφωνεί στην πλήρη κατάργηση του μπόνους.
Το Ποτάμι χαρακτήρισε ως “θεσμικό έγκλημα” την πρόταση ενώ το ΚΚΕ παρόλο που συμφωνεί στην κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, ζητάει την κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως “άδολη απλή αναλογική”
Υπέρ ο Λεβέντης
«Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και προσθέτει:
«Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».
Ερωτηματικό η Χρυσή Αυγή
Αίνιγμα αποτελει η Χρυσή Αυγή καθώς από την κυβέρνηση έχουν πει ότι αν ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, οι ψήφοι τους θα προσμετρηθούν κανονικά στο άθροισμα.
Κοντολογίς το Μαξίμου προς το παρόν υπολογίζει στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής.
Το άθροισμα μας κάνει 180 ψήφους.
Σε δεύτερο επίπεδο ο πρωθυπουργός αν θελήσει να ψάξει τις 200 ψήφους θα πρέπει να αναζητήσει συναινέσεις. Αλλά και σε αυτήν την περίπταση δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μόνο με το ΚΚΕ ή μόνο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, οπότε θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις εκατέρωθεν. Όριο του 3% ή μπόνους υπό προϋποθέσεις;