Υλικά (4-6 μερίδες)
1 1/2 φλ. φάβα (κίτρινη ή πράσινη, που είναι πιο μεγάλη και θέλει ένα 8ωρο μούλιασμα)
1 1/2 φλ. ψίχα ψωμιού (ή τριμμένο παξιμάδι)
2 σκελίδες σκόρδο (ή σκόνη σκόρδου)
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 1/2 φλ. αλεύρι (με το παξιμάδι, μάλλον δε χρειάζεται)
1/2 ματσάκι δυόσμο (ή 2 κουτ. της σούπας ξερό)
1 κουτ. της σούπας κόλιαντρο τριμμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τη φάβα μέσα σε νερό που μόλις να τη σκεπάζει (βγάζουμε τον αφρό στην αρχή), τη βάζουμε σε μια γαβάθα και την και την ανακατεύουμε με την ψίχα του ψωμιού για να απορροφήσει τα υγρά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το δυόσμο και τα κρεμμύδια, το κόλιαντρο, αλάτι, πιπέρι και τα περνάμε από το μύλο του πουρέ (αν έχει βράσει καλά η φάβα, τα λιώνουμε με κουτάλι), προσθέτοντας, αν χρειάζεται, αλεύρι, έτσι ώστε να πλάθεται το μίγμα σε μπιφτέκια. Τώρα, η συνταγή λέει να τα βάλεις στο ταψί και να τα περιχύσεις με το λάδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Το έκανα, για να μη μου βγουν ξερά όπως την προηγούμενη φορά, αλλά το κόστος ήταν μεγαλύτερο από το κέρδος: στα σημεία του ταψιού όπου υπήρχε νερό (η κουζίνα μας γέρνει λίγο), τα μπιφτεκάκια άπλωσαν κι έγιναν ένας περίφημος ξεροψημένος πουρές. Τα υπόλοιπα, πάλι, βγήκαν μια χαρά απλώς, θα τους χάριζε πολύ ένα δροσερό ντιπ από δίπλα π.χ. γιαουρτιού.
Πηγή:yumyum.gr