Τις νέες πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη έπειτα από το ταπεινωτικό πλήγμα που δέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και το πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από το νέο σκηνικό, περιγράφει το think tank Eurasia Group σε σημερινή ανάλυσή του.
Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη θέση που εξασφάλισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας οδήγησε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel να γράψει ότι «ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ».
Σύμφωνα με την ανάλυση του Eurasia Group, τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δείχνουν ότι το AfD θα λάβει μία σημαντική ψήφο διαμαρτυρίας στις εθνικές εκλογές του 2017. «Η Μέρκελ δεν θα μπορέσει να αποφύγει το συμβολικό πλήγμα των χθεσινών αποτελεσμάτων», εκτιμούν οι αναλυτές του think tank, αν και επιμένουν στην άποψή τους ότι η καγκελάριος θα κατέβει στις εκλογές του 2017 και θα συνεχίσει να κυβερνά, ως επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού με το SPD.
Όσο για το πώς θα αντιδράσει η Μέρκελ στην απειλή του AfD, η ανάλυση επισημαίνει ότι στο μέτωπο του προσφυγικού, η καγκελάριος δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να ικανοποιήσει όσους ψηφίζουν το αντιμεταναστευτικό κόμμα χωρίς μια αναθεώρηση του Συντάγματος (για την οποία, όμως, δεν υπάρχει συναίνεση) ή μία μοιραία υπονόμευση της Συνθήκης του Σένγκεν, μέσω του κλεισίματος των νότιων συνόρων της Γερμανίας.
Επομένως, μόλις επιστρέψει από το G20, η καγκελάριος θα συνεχίσει να εστιάζει στην προσπάθεια να διατηρηθούν οι αριθμοί των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία σε χαμηλά επίπεδα. «Αυτό θα την κάνει πολύ ανεκτική απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία, σε σημείο που θα κάνει τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να νιώθουν άβολα και θα την αφήσει έκθετη σε εσωτερική κριτική, όχι μόνο από το AfD», εξηγεί το Eurasia Group.
Στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα της Ευρωζώνης, θα προσπαθήσει να αποφύγει τις όποιες συγκρούσεις. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι θα μεταθέσει όλες τις αποφάσεις για τη χώρα όσο πιο μακριά στο μέλλον μπορεί, εκτιμούν οι αναλυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το χρέος. Για μία ακόμα φορά, το Βερολίνο θα κλωτσήσει το τενεκεδάκι του ελληνικού ζητήματος στην κατηφόρα, σύμφωνα με το Eurasia Group. Και εάν εμφανιστούν και άλλα προβλήματα στην Ευρωζώνη, όπως π.χ. στην Ιταλία, τότε η Μέρκελ θα αφήσει άλλους παίκτες (βλέπε ΕΚΤ) να «καθαρίσουν».