Έχοντας εργαστεί μια ολόκληρη ζωή με αξιοπρέπεια για να συντηρήσει την οικογένειά του και για να μεταφέρει τις αρχές του στα παιδιά του, ο Ουίλλυ Λόμαν, βρίσκεται αντιμέτωπος με το σοκ της απόλυσης, αφού η αποδοτικότητά του έχει μειωθεί και η προσφορά του στο σύστημα που τον εργοδοτεί δεν κρίνεται συμφέρουσα. Παλεύει, ωστόσο, να πείσει όσους τον αμφισβητούν, και, κυρίως, τον εαυτό του, πως οι ιδέες του δεν ήταν λανθασμένες και ότι, αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθεί. Μέχρι τη στιγμή της τελικής και οριστικής διάψευσης.
Έργο-κόλαφος ενάντια στην υλιστική κοινωνία και στη βάναυση, χωρίς ηθικές αναστολές λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, ο «Θάνατος του Εμποράκου» αποτελεί όχι μόνο ένα κορυφαίο δείγμα του πολιτικού ρεαλισμού του Άρθουρ Μίλλερ αλλά και ένα διαχρονικό σχόλιο για τη διάψευση του αμερικανικού ονείρου και τη συνυπευθυνότητα όσων το συντηρούν χωρίς να αντιλαμβάνονται τις στρεβλώσεις του.
Έτσι περιγράφεται το σπουδαίο έργο που ανέβηκε και στην Εθνική μας Σκηνή (Κτίριο Τσίλερ).
Αναμφίβολα, σε αυτό το έργο παραπέμπουν οι αναφορές για τις επιπτώσεις των μνημονίων και της κρίσης στην ελληνική κοινωνία της (Γερμανικής) Allianz στο Global Wealth Report που κυκλοφορεί. Στη θέση του “εμποράκου” του Μίλλερ η ελληνική “μεσαία τάξη” που πρωταγωνίστησε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά τις δεκαετίες του ’90 και του 2000.
Η καταστροφή της μεσαίας τάξης και η συρρίκνωση του πλούτου αποτέλεσε κεντρικό στόχο των μνημονίων από το 2010 και εντεύθεν κατά τρόπο που συμπυκνώνεται στη διαπίστωση της ίδιας της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, όταν είπε πως “τα μνημόνια ήταν ταξικά ετεροβαρή”.
Δεν είναι τυχαίο πως από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου η κοινωνία πτωχοποιείται κατά στάδια. Πρώτα οι οικονομικά ευπαθέστεροι και μετά η μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση, την απομείωση των καταθέσεων, τα εξωφρενικά βάρη μέχρι του σημείου έμμεσης δημεύσεως της ακίνητης περιουσίας και η έμμεση φορολογία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναφέρει η έκθεση, η συνολική χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων στο τέλος του 2015 ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, ενώ στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007.
Διαβάστε την υπόλοιπη έκθεση
http://fortuno.gr/index.php/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/1165-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-allianz-%CE%BF-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1