Αντιδράσεις στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση- Ζητά σύγκλιση Συμβουλίου Εξ. Πολιτικής η Ντόρα Μπακογιάννη- Δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις η Αλβανία
«Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το “τσάμικο”»] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».
Το θέμα, πάντως, που ανέκυψε από δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών που αναφέρει πως έθεσε θέμα “Τσαμουριάς” στον Έλληνα ομόλογό του και έρχεται -όλως τυχαίως…- σε συνέχεια των δηλώσεων του Αυστριακού επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς με την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη να ζητά τη σύγκλιση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα κόμματα, ενώ άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη τραβούν την αντιπαράθεση στα άκρα κάνοντας λόγο για “μειοδοσία”.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το “τσάμικο”. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το “τσάμικο”, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο […] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».
Σημειώνεται πως ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV, είπε ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στα Τίρανα και την Αθήνα για την υποβολή non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Star, o Αλβανός ΥΠΕΞ υποστήριξε πως τα non paper θα υποβάλλονταν βάσει της συμφωνίας τόσο στον Επίτροπο Χαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα.
Ο Μπουσάτι είπε ότι και στα δύο non paper υπάρχει αναφορά σε θέματα θαλασσίων ζωνών, μειονότητας και τσάμικου, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για «συναισθηματικές αντιδράσεις», ισχυριζόμενος πως δεν αναζητούνται λύσεις. Ακόμη, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση Ράμα έχει βάλει στο πρόγραμμά της την επίλυση του «τσάμικου».
«Επιπολαιότητα» η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου
«Δεν θα ήταν παρά μία επιπολαιότητα από μέρους της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε κ. Κοτζιάς σχετικά με τις τουρκικές φωνές αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και ελληνικών νησιών, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «εσωτερικής κατανάλωσης εθνική έξαρση η οποία πάει να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα». Το ζήτημα της Συνθήκη της Λωζάννης τέθηκε στην εσωτερική κουβέντα που κάνει ο Ερντογάν με τους Κεμαλιστές και στην πολιτική αντιπαράθεση μαζί τους, είπε, σημειώνοντας όμως ότι έχει και εξωτερικές επιπτώσεις.
Η Τουρκία, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, είναι μία νευρική δύναμη και το πραξικόπημα μία κατ’ εξοχήν εκδήλωση νευρικότητας. Εξήγησε, επίσης, ότι η γειτονική χώρα «είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικά απομονωμένη, έχει ισχυρά προβλήματα με τη Ρωσία, έχει τα ιστορικά προβλήματα με την Αρμενία, έχει στη Συρία και στο Ιράκ να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο» κι υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχει είναι η Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι μερίδα των τουρκικών ελίτ, πιστεύουν ότι στο πραξικόπημα συμμετείχαν και τμήματα των μυστικών υπηρεσιών και με βάση αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν, σε χώρες που τις κατηγορούν ότι ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, τύψεις και να απαιτήσουν κέρδη. «Τι κέρδη; Κατ’ αρχάς το συριακό. Εκεί ορισμένες δυτικές δυνάμεις είναι σε μια αντίφαση που δεν μπορούν να λύσουν στρατηγικά, αν θα υποστηρίξουν τους Τούρκους ή τους Κούρδους της Συρίας».
Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ και τονίζει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τον φράχτη της Βουλγαρίας και τα αστυνομικά μέτρα στα σύνορα με την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι Βούλγαροι έχουν κρατήσει μέχρι τώρα καλή συμπεριφορά απέναντι μας, και «μαζί διαμορφώνουμε μία καλή εταιρική, φιλική σχέση την οποία πρέπει να την φροντίσουμε και από τις δύο πλευρές».
Πηγή: thehuffingtonpost.gr