Μετά τον πύρινο λόγο του Αρχιεπισκόπου για την Αριστερά και τη νέα τάξη πραγμάτων που απεργάζονται την εξαφάνιση της θρησκείας – ένας λόγος ιδιαιτέρως πολιτικός και έξω από το ταμπεραμέντο του νουνεχή ιεράρχη- πολλοί πίστεψαν πως οδηγούμαστε σε μία σύγκρουση Εκκλησίας- Πολιτείας που θα είχε κάποια από τα χαρακτηριστικά της σοβαρότερης τριβής που υπήρξε ποτέ, εκείνης επί της κυβέρνησης του Κώστας Σημίτη με τον Μακαριστό Χριστόδουλο για την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.
Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές διαψεύσθηκαν. Από τη μία η έξυπνη παρέμβαση του προέδρου των Αν. Ελ Πάνου Καμμένου που εμφανίστηκε ως ο εκ δεξιών εγγυητής μιας συμφωνίας των δύο πλευρών και από την άλλη η γνωστή παλαιόθεν εξαιρετική “χημεία” μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Ιερωνύμου έφεραν μία συμφωνία που ισοδυναμεί με ανακωχή.
Θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι “κέρδισε” ο Αρχιεπίσκοπος ή το αντίθετο. Ο “λευκός καπνός” που βγήκε από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι καλύτερο επιδίωκαν αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές.
Ο κ. Ιερώνυμος δεν θα ήθελε να ταυτισθεί με τις πρακτικές των ακραίων ιεραρχών που τον πίεζαν για μια σύγκρουση που θα παρέπεμπε στην εποχή Χριστόδουλου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κανένα λόγο να προκαλέσει το κοινό αίσθημα, σε μία περίοδο που πιέζεται πανταχόθεν και δημοσκοπικά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Ο πρωθυπουργός κατόρθωσε να μην “αδειάσει” πολιτικά τον υπουργό Παιδείας. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κυβερνητική υποχώρηση. Η πολιτική Φίλη παραμένει στο τραπέζι, τα προγράμματα σπουδών θα αλλάξουν αλλά μόνο στο πλαίσιο ενός διαλόγου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Ο διάλογος αυτός είναι, επί της ουσίας, από μηδενική βάση κι αυτό αποτελεί μία “νίκη στα σημεία” για την Εκκλησία. Από την άλλη, τα βιβλία των θρησκευτικών παραμένουν τα ίδια, όπως άλλωστε είχαν διανεμηθεί, και όλα θα κριθούν σε περίπου εννιά μήνες από τώρα, σε καλύτερο χρόνο, όπως ελπίζουν και οι δύο πλευρές.
Η κυβέρνηση επέβαλε τη δική της ατζέντα στην Εκκλησία καθώς έφερε στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Ιερώνυμο τον θεσμικά αρμόδιο υπουργό Παιδείας ( τον οποίο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας περίπου είχε αποκλείσει από οιονδήποτε διάλογο) και διέγραψε την «κόκκινη γραμμή» της Εκκλησίας για την απόσυρση των προγραμμάτων σπουδών, καθώς τα δυο επίμαχα ΦΕΚ της 13ης Σεπτεμβρίου διατηρούνται σε ισχύ.
Το μεγάλο ζητούμενο, βεβαίως, ήταν και παραμένει η λυδία λίθος ενός τυπικού διαχωρισμού κράτους- Εκκλησίας. Οι περίπου 10.000 κληρικοί πληρώνονται σήμερα από την Πολιτεία κι αυτό είναι ένα βάρος που η κυβέρνηση θα ήθελε να περάσει στην Εκκλησία και να γίνει αντικείμενο διαχείρισης από την αξιοποίηση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ωστόσο, αυτό είναι ένα θέμα που καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη να το χειριστεί σε αυτή τη συγκυρία.
Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου
Στη χθεσινοβραδινή δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ιεράς Συνόδου διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διάθεση για υποχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης στον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών, για τη φετινή χρονιά.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φέρονται να εμφανίστηκαν συγκαταβατικοί απέναντι στις αιτιάσεις του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών που τον συνόδευαν.
Αυτό εξάλλου φάνηκε και από το ύφος των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου που αποχωρώντας από το Μαξίμου υποστήριξε ότι «όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν», του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ότι «ο διάλογος συνεχίζεται, η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες», αλλά και του Νίκου Φίλη που τόνισε ότι «όπως όλα τα μαθήματα έτσι και τα Θρησκευτικά θα αξιολογηθούν και θα ακουστούν και οι απόψεις της Εκκλησίας».
Στους κόλπους της Εκκλησίας είχε καλλιεργηθεί έντονο «πολεμικό κλίμα» τις προηγούμενες ημέρες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πολλούς Μητροπολίτες να επιτίθενται – σε υψηλούς τόνους- στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος διέκοψε κάθε επικοινωνία με τον Νίκο Φίλη και έθεσε στην κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο –για την έναρξη ενός ειλικρινούς και από μηδενική βάση διαλόγου- την απόσυρση των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά.
Τελικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποχώρησε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό χωρίς κάποιο απτό όφελος για την Εκκλησία, παρά μόνο με μερικές γενικές διαβεβαιώσεις ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα αποτιμήσει σήμερα η Ιεραρχία τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό.
Ολοι, ωστόσο, συμφωνούν πως η ανακωχή είναι αρκετά εύθραυστη και σε μέλλοντα χρόνο θα προκύψουν και πάλι σημεία τριβής.
Πηγή: fortuno.gr
http://fortuno.gr/index.php/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/1227-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%81%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%89%CF%87%CE%AE