«Το Twitter μοιάζει με το αυτοκίνητο του κλόουν που μπήκε σε χρυσωρυχείο», είχε πει κάποτε για τον μεγάλο του ανταγωνιστή στα social media ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Και καθώς το μέσο δικτύωσης με σήμα το γαλάζιο πουλάκι περνά τη δική του υπαρξιακή κρίση, ο ιδρυτής του Facebook μοιάζει να δικαιώνεται. Πραγματικά, το Twitter είναι ταυτόχρονα μια τεράστια επιτυχία, αλλά και μια τεράστια αποτυχία. Γιατί, πολύ απλά, το μέσο επικοινωνίας με τους 140 χαρακτήρες, που αγαπούν οι δημοσιογράφοι, οι celebrities και οι πολιτικοί, πασχίζει να προσελκύσει νέους χρήστες και να βγάλει κέρδη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ιδρυτής του, Τζακ Ντόρσι, που επέστρεψε στην εταιρεία πριν από έναν χρόνο με τον αέρα του «σωτήρα», δεν έχει καταφέρει έως τώρα να πείσει ότι το Twitter έχει έναν πραγματικό λόγο ύπαρξης.
Με 313 εκατ. μηνιαίους χρήστες, το Twitter θα μπορούσε να είναι ένα αληθινό χρυσωρυχείο, εάν σκεφτεί κανείς τα πολύτιμα data και τις ευκαιρίες marketing που συνεπάγεται μια τόσο μεγάλη συνδρομητική βάση. Και όμως, στα 10 χρόνια της ιστορίας της, που ξεκίνησαν με το θρυλικό πρώτο tweet του Ντόρσι (το μάλλον ανέμπνευστο «απλά στήνω το twttr μου»), αυτή η εταιρεία δεν έχει καταφέρει έως τώρα να κλείσει ούτε μία κερδοφόρο χρήση. Και τα προβλήματά της δεν είναι μόνο οικονομικά. Πασχίζοντας πια να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του μέσου χρήστη και να προσελκύσει νέους συνδρομητές, το Twitter κινδυνεύει να γίνει «το επόμενο Yahoo», όπως λένε οι ειδικοί της τεχνολογίας. Δηλαδή, ακόμα ένα μεγάλο όνομα του ίντερνετ που ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις και τη «μόδα» και καταδικάστηκε σε αργό θάνατο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάστασή του ενδέχεται να είναι ήδη μη αναστρέψιμη. Οι νέοι χρήστες συχνά αδυνατούν να μπουν στον ρυθμό του Twitter και τρέπονται σε φυγή όταν βλέπουν τον καταιγιστικό ρυθμό των tweets. Και οι πιο παλιοί διαμαρτύρονται ότι η υπηρεσία τους αφήνει εκτεθειμένους στην κακομεταχείριση από τα ιντερνετικά τρολς, που μοιάζουν να αγαπούν το Twitter περισσότερο από όλα τα social media. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πλατφόρμα αύξησε τους χρήστες της μόνο κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της μειώθηκε για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, πέφτοντας κάτω από το 20%. Η ίδια υπηρεσία που κάποτε περιγραφόταν από τα εκατομμύρια των φανατικών χρηστών της ως η επανάσταση στο ίντερνετ τώρα μοιάζει να έχει πιάσει «ταβάνι», με κάποιους να αμφισβητούν ακόμα και τον λόγο ύπαρξής της. Το Twitter δεν μετατρέπει το traffic του σε συναλλαγές, όπως κάνει το Google, και δεν πείθει τους χρήστες να περάσουν πολλή ώρα στο site του, όπως κάνουν το YouTube και το Facebook, εξηγούν οι αναλυτές.
Αναιμικό ενδιαφέρον των μνηστήρων
Ακόμα και κορυφαία στελέχη της εταιρείας πιστεύουν ότι το Twitter δεν έχει πια άλλη επιλογή από το να πουληθεί σε κάποιο μεγάλο όνομα των media ή της τεχνολογίας. Για αυτούς τους ομίλους, ένα τέτοιο deal θα είχε νόημα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην πλατφόρμα «ανέβηκαν» περισσότερα από 17 εκατομμύρια tweets για το ντιμπέιτ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ που βρισκόταν σε εξέλιξη. Το Twitter είναι το κοινωνικό μέσο όπου «σκάνε» πρώτα όλες οι μεγάλες ή μικρές ειδήσεις και εκείνο το οποίο πρωταγωνιστεί σε όλες τις σημαντικές συζητήσεις γύρω από την ειδησεογραφία. Από την Αραβική Ανοιξη έως την άνοδο του Τραμπ και το «τσίρκο» των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, η πλατφόρμα με τους 140 χαρακτήρες έχει παίξει τον δικό της ρόλο στην πρόσφατη ιστορία.
Ισως αυτά να είδαν τα στελέχη της Walt Disney, της Google, της Apple και της Salesforce, που ενδιαφέρθηκαν να εξαγοράσουν το Twitter. Οταν, όμως, την περασμένη Παρασκευή έγινε ξεκάθαρο ότι κανένας τους δεν ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια προσφορά για την εταιρεία (πληροφορίες θέλουν τη Salesforce να μην έχει αποχωρήσει οριστικά από τις συζητήσεις, αν και ένα deal θεωρείται αρκετά απίθανο), το δημιούργημα του Ντόρσι βρέθηκε να δίνει πια μάχη για την επιβίωση.
Στο ναδίρ το ηθικό των εργαζομένων
«We can do this!» έγραψε στο σημείωμα που έστειλε προς όλους τους υπαλλήλους του ο 40χρονος Ντόρσι, σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει το προσωπικό, την ώρα που η μετοχή της εταιρείας κατέρρεε. Ομως, την ίδια στιγμή που ο CEO ανέλυε το όραμά του να μετατρέψει το Twitter στο «πρώτο μέρος όπου μπαίνει ο κόσμος για να μάθει τα νέα», οι «New York Times» αποκάλυπταν ότι ακόμα και ο ίδιος είχε πλέον πειστεί ότι η πώληση ίσως είναι η μοναδική διέξοδος. Το ηθικό στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο είναι πια τόσο χαμηλό, ώστε κάποιοι υπάλληλοι απλώς σταμάτησαν να εμφανίζονται στη δουλειά τους, προφανώς θεωρώντας ότι έτσι και αλλιώς πρόκειται να απολυθούν.
Για τα ξένα media, το πωλητήριο στο Twitter ήταν μια προσωπική αποτυχία του Τζακ Ντόρσι, που πριν από έναν χρόνο επέστρεψε στην εταιρεία για να διορθώσει όσα πήγαν στραβά και να την επαναφέρει στη σωστή τροχιά. Επειτα από την αποτυχία του ακόμα και να βρει αγοραστή, κάποια δημοσιεύματα ανοίγουν τώρα το σενάριο της αντικατάστασής του στη θέση του CEO.