«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται. Εχουμε εκφράσει ανησυχίες και πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε ανεξάρτητα το θέμα της βιωσιμότητας, είπε, συμπληρώνοντας πως έως τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες. Πρόωρη χαρακτήρισε και την συζήτηση για αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλάσιο του QE.
Όσον αφορά την Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν υποβαθμιστεί από την DBRS, τότε τα ομόλογα της θα αποκλειστούν από το QE.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Πορτογαλία έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο Μάριο Ντράγκι εξελίσσεται απ΄ ότι φαίνεται σε έναν πολύτιμο σύμμαχο στη διεκδίκηση της κυβέρνησης για διευθέτηση του χρέους, κάτι που είχε άλλωστε φανεί από τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα που επίμονα το τελευταίο διάστημα κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και η ΕΚΤ, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κομισιόν και (υπό προϋποθέσεις και όρους) το ΔΝΤ ταυτίζονται στη λογική αυτή. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται σε σύγκρουση για το θέμα των ευρωπαϊκών επιτοκίων και των γερμανικών τραπεζών με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, η αντίσταση του οποίου για το θέμα του ελληνικού χρέους είναι δύσκολο να καμφθεί.
Τι είπε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ
Φρένο σε κάθε συζήτηση για άμεση ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έβαλε ο Μάριο Ντράγκι και συνέδεσε την προοπτική με τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για το χρέος αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του.
Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΚΤ και αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και παρατήρησε πως η ΕΚΤ έχει εκφράσει ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο είπε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά έως τότε είναι πρόωρο να συζητήσουμε για την αγορά ομολόγων.
«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζονται. Η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους. Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες» ανέφερε.
H EKT για πρώτη φορά από το 2010 θα προχωρήσει σε έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθώς καθώς μέχρι τώρα υιοθετούσε την έκθεση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Έκθεση αυτή της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει τη δέσμη εκείνη των μέτρων που έχει ετοιμάσει ο ESM για μια βραχυπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος και η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνεννόησης των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ.
Αμετάβλητα τα επιτόκια- πιθανή συνέχιση ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος Μαρτίου
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4% ενώ όπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου το Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τι θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση μετά το τέλος Μαρτίου.
Ο ίδιος επανέλαβε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επωφεληθεί το Δεκέμβριο από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες θα φτάνουν ως το 2019.
Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένονται πρόσθετες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγή: thetoc.gr