Η Deutsche Bank θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, ώστε να αυξήσει τα κεφάλαιά της και να αρχίσει να εμφανίζει ικανοποιητικά κέρδη, εάν επιθυμεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς αυτήν. Ωστόσο το περιθώριο κινήσεων που διαθέτει, φαντάζει μικρό, λένε τραπεζίτες, αναλυτές και επενδυτές.
Οταν ο Τζον Κράιαν αναλάμβανε πέρυσι την ηγεσία της τράπεζας, είχε ανακοινώσει σχέδιο που αφορούσε τη μείωση προσωπικού και την πώληση τμημάτων της εταιρείας που δεν έχουν ζωτικό ρόλο. Ομως η καταβολή προστίμου ύψους 14 δισ. δολαρίων που απαιτεί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης από την DB για παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων αποκάλυψε πιθανό κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 5 με 10 δισ. ευρώ. Η τράπεζα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας ή φερεγγυότητας και η διοίκησή της επιμένει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μπορεί τελικά το πρόστιμο που θα πληρώσει η DB στις αμερικανικές αρχές να αποδειχθεί σημαντικά χαμηλότερο, όμως η γερμανική τράπεζα αντιμετωπίζει και νέο πιθανό πρόστιμο για την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», κατηγορία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του προστίμου στα 8 – 9,5 δισ. δολάρια.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι προβλέψεις της DB ανέρχονται μόλις στα 5,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ίσως να μην έχει άλλη επιλογή από το να βρει περισσότερα χρήματα, αν και οι επιλογές της είναι λίγες βραχυπρόθεσμα. Ο πιο εύκολος τρόπος θα ήταν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και περισσότερες απολύσεις προσωπικού. Ωστόσο αναλυτές επιμένουν πως θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές, όπως πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, διακοπή καταβολής μπόνους, ακόμη και μια πλήρης συγχώνευση της DB με ανταγωνίστρια τράπεζα. «Καμία από τις βασικές επιλογές δεν είναι ελκυστική. Το θέμα για την DB είναι απλώς να επιλέξει τη λιγότερο κακή», λέει ο Στιούαρτ Γκρέιαμ, αναλυτής της Autonomous Research. Οι μέτοχοι της DB έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση να εκδώσει νέες μετοχές με αξία μέχρι το 50% του υπάρχοντος κεφαλαίου της.
Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής η διοίκηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 5 δισ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η DB χρειάζεται περίπου 10 δισ. ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα, ωστόσο για να το πετύχει θα πρέπει η διοίκηση να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων, κάτι που απαιτεί χρόνο, ενώ οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν νέες μετοχές μέχρι να μάθουν το τελικό ύψος του αμερικανικού προστίμου. Ακόμη χειρότερα, ενδεχόμενη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προτού επιτευχθεί συμβιβασμός με την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανικές αρχές στο να απαιτήσουν υψηλότερο πρόστιμο, σύμφωνα με πηγή της DB.
Η πιο αποδοτική επιλογή ίσως να είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο τα ελκυστικότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της DB είτε δεν μπορούν να πουληθούν εύκολα είτε είναι τόσο βαθιά ενσωματωμένα στην επιχείρηση, ώστε θα ήταν δύσκολο να τα πουλήσει γρήγορα. Η DB είχε βγάλει πέρυσι τον Δεκέμβριο προς πώληση την Postbank, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει βρει αγοραστή. Το ξεπούλημά της δεν είναι δυνατό χωρίς να καταγράψει ζημία, δεδομένου πως η αξία της Postbank υπολογιζόταν πέρυσι στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στα 2 με 2,5 δισ. Η DB θα μπορούσε να πουλήσει ή να βάλει στο χρηματιστήριο το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα μπορούσε να έχει τιμή πώλησης 8 δισ. ευρώ, ωστόσο προηγούμενη απόπειρα είχε αποτύχει. Η γερμανική τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει πως θα απολύσει 9.000 υπαλλήλους της, ωστόσο η μείωση δαπανών θα φανεί σε 24 με 30 μήνες εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγορεύει την απόλυση τόσο πολλών υπαλλήλων αμέσως.
Τον περασμένο μήνα, ο Μάρκους Σενκ, ο οικονομικός διευθυντής της DB, είχε πει σε εκπροσώπους των εργαζομένων πως η τράπεζα ενδέχεται να απολύσει ακόμη 10 χιλιάδες υπαλλήλους της, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Η DB αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη πληροφορία. Τέλος, ενδεχόμενη κρατική διάσωση θα είναι δύσκολη από πολιτικής απόψεως πριν από τις εκλογές του 2017.