O Aλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αυστηρός προς τους υπουργούς του, σχετικά με τη συνεργασία και τη συλλογικότητα που πρέπει να επιδείξουν. Μάλιστα ξεκίνησε με την παραίνεση να στηριχθούν από τους παλιούς υπουργούς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρθηκε ειδικά στην νέα υπουργό Εργασίας την 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου.
«Είμαι βέβαιος ότι θα στηριχθεί απ’ όλους γιατί από την επιτυχία αυτή θα κριθεί η επιτυχία της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά, αλλά έδωσε και ο ίδιος έμφαση και διαβεβαιώσεις ότι θα υποστηριχθεί η θέση γα προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Θέλουμε ανάπτυξη όχι βασισμένη στη συντριβή της εργασίας και των δικαιωμάτων, αλλά να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για τα εργασιακά έχουμε σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την έκθεση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του πάντως ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι υπουργοί να λειτουργήσουν μεθοδικά και με συνέπεια», μίλησε για «ενιαία και αδιαίρετη κυβέρνηση» και διαμήνυσε ότι «τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, ούτε περίκλειστοι χώροι, αλλά κομμάτια μίας κοινής κατοικίας, μας αφορούν όλους». Οι υπουργικές καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός παρείχε ξεκάθαρη στήριξη στον συνεργάτη του Νίκο Παππά και τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
«Δεν θα υποχωρήσουμε, παρά τις πρόσκαιρες αντιξοότητες, στην μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο» διαμήνυσε, διευκρινίζοντας ότι «δώσαμε μία έντιμη μάχη, η απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή, θα την υλοποιήσουμε».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο νόμος που ψηφίσαμε εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό του, εκτός του άρθρο που ακυρώθηκε». Υποστήριξε όμως ότι «η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση έγινε από ανάγκη, επειδή η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη υπονόμευσε τη συγκρότηση του Συμβουλίου». Χαιρέτισε τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, με τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και είπε ότι «η ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία να μην συνδράμει στη προσπάθεια συγκρότησή του. Τυχόν άρνησή της θα σημαίνει θεσμική εκτροπή».
Διαμήνυσε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάθεση του «νόμου γέφυρα» για τις προσωρινές άδειες λειτουργίας έναντι αντιτίμου, ότι «κανείς δεν πρόκειται να συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας συχνότητας, η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς δεν αποτελεί επιλογή».
Παραδέχθηκε όμως εμμέσως ότι τα χρήματα των 4 υπερθεματιστών του διαγωνισμού, που ακυρώθηκε, θα επιστραφούν, καθώς διαβεβαίωσε ότι «τα κοινωνικά προγράμματα, που έχουν εξαγγελθεί – σημείωση: με βάση εκείνα τα χρήματα – θα στηριχθούν, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του θέματος με τις άδειες».