Η μεγάλη μάχη για τη Γαλλική κεντροδεξιά και οι επιπτώσεις…
Οι Γάλλοι επιλέγουν σήμερα τον κεντροδεξιό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Στον δεύτερο γύρο «μονομαχούν» ο Φρανσουά Φιγιόν με τον Αλέν Ζιπέ, δύο πρώην πρωθυπουργούς, με τον πρώτο να εμφανίζεται ως το φαβορί.
Ο Φιγιόν είχε εξασφαλίσει το 44,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο, πριν από μία εβδομάδα, με τον Ζιπέ να συγκεντρώνει το 28,5%, με τους δύο τους να αφήνουν εκτός «κούρσας» τον Νικολά Σαρκοζί.
Ο υποψήφιος που θα αναδειχθεί από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να είναι και ο μεγάλος αντίπαλος της Μαρίν Λεπέν, στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Είναι η πρώτη φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν τέτοιες προκριματικές εκλογές, όπως επισημαίνει το BBC.
Τόσο ο 62χρονος Φιγιόν όσο και ο 71χρονος Ζιπέ θέλουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά οι απόψεις τους διαφέρουν για την έκτασή τους, αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν. Ο Φιγιόν υποστηρίζει ότι οι Γάλλοι είναι θυμωμένοι και θέλουν δραστικές αλλαγές. Σχεδιάζει να «κόψει» 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο Ζιπέ από την άλλη προτείνει την απόλυση σχεδόν των μισών.
Στο μεταξύ τους debate αυτή την εβδομάδα, ο Φιγιόν ήταν πιο πειστικός, σύμφωνα με το 71% των συντηρητικών ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση, ενώ την ίδια άποψη είχαν το 57% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.
Τις τελευταίες ημέρες ο Ζιπέ, που θεωρούνταν αρχικά φαβορί για τη νίκη στις προκριματικές εκλογές- πριν από τον πρώτο γύρο- έχει επιχειρήσει να στρέψει την προσοχή στις προσωπικές απόψεις του Φιγιόν για τις αμβλώσεις και τους γάμους ομοφυλόφιλων, σε μία προσπάθεια να κινητοποιήσει τους κεντρώους και ίσως ακόμη και αριστερούς ψηφοφόρους, σχολιάζει το BBC.
Επίσης, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι ο αντίπαλός του είναι κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, για τα ζητήματα της Συρίας και της Ουκρανίας. «Αυτές είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος επιλέγει υποψήφιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζιπέ.
Ο Φιγιόν έχει υποστηρίξει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ προκάλεσαν τη Ρωσία, με την επέκτασή τους στην ανατολική Ευρώπη, και κάλεσε σε συμμαχία με τη Ρωσία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Γιατί η Μαρί Λεπέν δεν θέλει για αντίπαλο τον Φρανσουά Φιγιόν
Ο υπερσυντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, εμφανίζεται πλέον ως το μεγάλο φαγορί για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς, μετά τον απρόσμενο θρίαμβό του στον πρώτο γύρο, κάτι που δείχνει ότι όλα παραμένουν ανοιχτά για τις προεδρικές του 2017 στη Γαλλία.
Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν καμία ελπίδα απέναντι στους αντιπάλους του, ο 62χρονος πολιτικός διέψευσε όλα τα προγνωστικά και έκανε την έκπληξη: ήρθε πρώτος, με ποσοστό 44% και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον 71χρονο Αλέν Ζιπέ, τον πρώην πρωθυπουργό που συγκέντρωσε κάι λιγότερο από 29%.
Υποσχόμενος μια “εναλλακτική” πολιτική με την εφαρμογή ενός υπερφιλελεύθερου προγράμματος, υποχρέωσε επίσης σε βαριά ήττα τον Σαρκοζί, του οποίου υπήρξε πιστός συνεργάτης μεταξύ 2007-2012.
Η γαλλική αριστερά βλέπει έτσι να αναδύεται μια απρόσμενη πρόκληση, ενόψει των εκλογών. Σύμφωνα ωστόσο με έναν σύμβουλο των Ηλυσίων, τον Μπερνάρ Πουανιάν, η νίκη του Φιγιόν “δεν είναι και τόσο κακή είδηση για τον πρόεδρο (Φρανσουά Ολάντ) ο οποίος ξαναβρίσκει στον δρόμο του έναν υποψήφιο της κλασικής δεξιάς της δεκαετίας του ’80, ριγκανιστή, θατσεριστή και φιλελεύθερο στον οικονομικό τομέα αλλά παραδοσιακό και συντηρητικό σε κοινωνικά θέματα”.
“Το πρόγραμμα (του Φιγιόν) είναι κόκκινο πανί για τους ψηφοφόρους της αριστεράς”, σχολίασε ο στενός σύμβουλος του Ολάντ ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος να αποκλείεται από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, τον Απρίλιο. Στον δεύτερο γύρο, τον Μάιο, θα μονομαχήσουν επομένως ο υποψήφιος της δεξιάς και η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν – τουλάχιστον, αν οι ψηφοφόροι δεν διαψεύσουν τους δημοσκόπους, όπως έγινε πρόσφατα τόσο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όσο και στο δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit.
“Η πρώτη πράξη των προεδρικών ξεκίνησε σε ηλεκτρισμένη, παθιασμένη ατμόσφαιρα (…) με μια ακαταμάχητη επιθυμία να απορριφθούν τα σενάρια που έχουν γραφτεί εκ των προτέρων”, ήταν το σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.
Για την εφημερίδα Le Monde, η νίκη του Φιγιόν ήταν το σενάριο που δεν είχε προβλέψει η Μαρίν Λεπέν. Οι συνεργάτες της ήταν σίγουροι ότι στον δεύτερο γύρο θα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και είχαν μελετήσει το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο Σαρκοζί ή ο Ζιπέ, όχι όμως και το “αουτσάιντερ” Φιγιόν.
Με το κοκτέιλ του θατσερικού φιλελευθερισμού και του συντηρητισμού σε κοινωνικά ζητήματα, ο Φιγιόν μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα για την Λεπέν. “Όταν ακούω Φιγιόν, λέω ότι είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε αυτήν την αντιπαράθεση” σχολίαζε τις τελευταίες ημέρες ένα στέλεχος της άκρας δεξιάς.
Έχοντας τη στήριξη του Sens Commun (“Κοινή Λογική”), του κινήματος που αναδείχτηκε από τις διαδηλώσεις εναντίον της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Γαλλία, υποστηρικτής μιας στροφής της εξωτερικής πολιτικής προς τη Ρωσία –όπως εξάλλου και η Λεπέν– ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε θεωρητικά να “μπει στα χωράφια” της ακροδεξιάς και κυρίως της “δεξιάς εκτός των τειχών”, αυτού του ρεύματος που δεν ταυτίζεται ούτε με τους Ρεπουμπλικάνους, ούτε με το Εθνικό Μέτωπο.
“Ο Φιγιόν είναι το δυσκολότερο σενάριο για τη Μαρίν. Θα ήταν προτιμότερο να ήταν ο Ζιπέ, που είναι πιο καρικατούρα πολιτικού”, σχολίασε ένας βουλευτής της νότιας Γαλλίας, σύμφωνα πάντα με τη Le Monde.
Ο Φιγιόν, που δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τη “Σιδηρά Κυρία” της Βρετανίας, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, υπόσχεται μεταξύ άλλων να καταργήσει μισό εκατομμύριο θέσεις στον δημόσιο τομέα, να αυξήσει τις ώρες εργασίας και να περιορίσει τα κοινωνικά επιδόματα.
Το συνδικάτο Force Ouvriere εξέφρασε την ανησυχία του για αυτήν την “υπερφιλελεύθερη λογική”.
Το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, που σε αυτές τις εκλογές υποστηρίζει τον Ζιπέ. Ο Ραφαρέν έκρινε “μη ρεαλιστικό” να μην γίνουν προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων επί πέντε χρόνια, για παράδειγμα στα νοσοκομεία ή στην αστυνομία.
Το Εθνικό Μέτωπο έχει ήδη καταγγείλει “το παραληρηματικό οικονομικό σχέδιο” του Φιγιόν.
Οι θέσεις των Φιγιόν και Ζιπέ
Υγεία- Κοινωνική Ασφάλιση
Καθώς το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης, η λεγόμενη “τρύπα”, κυμαίνεται στα 3,4 δισ. ευρώ, ο Φρανσουά Φιγιόν σκοπεύει στην εκ βάθρων αναδιοργάνωσή της:
“Θα πρέπει να εστιάσουμε τη δημόσια ασφάλιση κοινωνικής αλληλεγγύης, μόνο στις σοβαρές και μακράς διάρκειας ασθένειες αφήνοντας τη φροντίδα για τις υπόλοιπες ασθένειες στην ιδιωτική ασφάλιση”, υποστήριξε, προκαλώντας άμεσα φόβους για “αμερικανοποίηση” ενός κοινωνικού συστήματος για το οποίο είναι ιδιαίτερα περήφανοι οι Γάλλοι.
Με δημοψήφισμα θα ζητήσει επίσης να ενταχθεί στο Σύνταγμα η ισότητα των κοινωνικών συστημάτων όλων των κλάδων.
Ο Αλέν Ζιπέ κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι θέλει να αγγίξει τα ποσοστά επιστροφής για τις ιατρικές δαπάνες, πράγμα που αποτελεί “βαθιά διαφορά” ανάμεσά τους.
” Δεν θα αγγίξω το ποσοστό επιστροφής στους πολίτες για τις ιατρικές τους δαπάνες (75%), που έχει ήδη μειωθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια” δήλωσε.
Για το θέμα αυτό βρήκε την ευκαιρία να παρέμβει με τουίτ και η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν δηλώνοντας:
“Μελέτησα το πρόγραμμα υγείας Φιγιόν και υπολόγισα ότι κατά μέσον όρο, θα αναλογούν στο κάθε νοικοκυριό 3.200 ευρώ ετησίως, για δαπάνες υγείας”.
Στον φάκελο “υγεία” εμπλέκεται και η μείωση θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, που ο Φιγιόν θέλει να καλύψει με αύξηση του 35ωρου σε 39 ώρες “διαπραγματεύσιμες” την εβδομάδα.
Η διαφορά με τον Ζιπέ, παρ΄ότι και αυτός επιθυμεί να δοθεί ένα τέλος στο 35ωρο, είναι ότι κάθε επιπλέον ώρα εργασίας θα πρέπει να αμείβεται, ενώ δεν έχει ουδόλως διευκρινισθεί από τον Φιγιόν.
Καθολικισμός και οικογένεια
Το θέμα των αμβλώσεων πήρε ιδιαίτερη έκταση ύστερα από τις παλινδρομήσεις του Φρανσουά Φιγιόν για το εάν είναι ή όχι “θεμελιώδες δικαίωμα” των γυναικών.
Παρ’ ότι στο τελευταίο του βιβλίο ο Φιγιόν αναγνώριζε ως “θεμελιώδες δικαίωμα” το δικαίωμα στην άμβλωση, με την ευκαιρία συγκέντρωσης των οπαδών του το καλοκαίρι διευκρίνισε ότι εκείνο που ήθελε να πει είναι ότι πρόκειται για ένα δικαίωμα που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες το οποίο δεν μπορεί να αναιρεθεί. Ο ίδιος όμως δεδομένου ότι είναι πιστός καθολικός “δεν μπορεί να εγκρίνει την άμβλωση”.
Επανειλημμένα ο Αλεν Ζιπέ ζήτησε χωρίς αποτέλεσμα διευκρινίσεις για τη θέση του αυτή.
Η στρατηγική αυτή είχε για τον Φιγιόν την υποστήριξη των πιστών καθολικών “ζηλωτών” και των οργανώσεων που είχαν κατέβει στους δρόμους κατά του νόμου “Γάμος για όλους” (ομοφυλόφιλους), προς μεγάλη ικανοποίηση των συντηρητικών ψηφοφόρων του.
Το θέμα όμως όξυνε τις ανησυχίες της αριστεράς και έντυπα όπως η Λιμπερασιόν δεν δίστασαν να αναρωτηθούν κατά πόσο τα λόμπι των καθολικών “επιλέγουν τον μελλοντικό πρόεδρο” και να δώσουν το περίγραμμα της Γαλλίαςμε ένα κομποσκοίνι και τίτλο: “Βοήθεια ο Ιησούς ξανάρχεται!”
Ο Αλέν Ζιπέ δεν έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια για να προσελκύσει τους καθολικούς εκλογείς και δεν επέμεινε στις “χριστιανικές ρίζες” της Γαλλίας:
“Είναι σίγουρο ότι η χώρα μας έχει χριστιανικές ρίζες δεν αποτελούν όμως αποκλειστικότητα” δήλωσε.
Εξωτερική πολιτική
Το άνοιγμα του Φ. Φιγιόν στον Πούτιν και στη Ρωσία, αποτελεί μια ουσιαστική διαφορά με τον Αλέν Ζιπέ.
“Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Ρώσος ηγέτης διαλέγει τον υποψήφιο του στη χώρα μας” ειρωνεύθηκε ο Α. Ζιπέ, ύστερα από τα κολακευτικά σχόλια του Β. Πούτιν περί “μεγάλου επαγγελματία” και “σκληρού διαπραγματευτή” για τον Φιγιόν.
Για τη Συρία πάντως ο Φιγιόν πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με όλους και με τη Ρωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει “ότι αλλάζει οτιδήποτε στην εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ” δήλωσε.
Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία παραμένει πάντως η πιο μεγάλη διαφορά για τους δύο: ο Φιγιόν είναι υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ ο Ζιπέ εμμένει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία.
Ιστορία και πολυπολιτισμική κοινωνία
“Να ξαναγραφούν τα βιβλία της ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία” είναι μια σημαντική πρόκληση στο πρόγραμμα Φιγιόν, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Καταγγέλλει ότι έχουν γραφτεί από “ιδεολόγους” με κατευθυνόμενες υποκειμενικές επιλογές και ζητά να ξαναγραφούν από ακαδημαϊκούς.
Ο Ζιπέ διαφοροποιεί τη θέση του δηλώνοντας ότι γι’ αυτόν η Ιστορία “δεν είναι μια διήγηση ή ένα μυθιστόρημα, είναι μια επιστήμη και η συγγραφή της θα πρέπει να ανατεθεί στους επιστήμονες”.
Ο Φ. Φιγιόν λέει ξεκάθαρα “όχι” σε μια “πολυπολιτισμική κοινωνία και όχι στον κοινοτισμό”.
Έδωσε μια ιδιαίτερα εξαπλουστευμένη εικόνα παρομοιάζοντας τον φιλοξενούμενο σε ένα σπίτι όπου από ευγένεια δεν θα πρέπει να επιδιώξει να πάρει την εξουσία.
Παρ’ ότι και ο Αλέν Ζιπέ είναι κατά του κοινοτισμού, δεν έχασε ευκαιρία να επαναλάβει το σύνθημά του για μια “ευτυχή ταυτότητα” για τη Γαλλία, “όπου η διαφορετικότητα είναι πλούτος και δύναμη, φθάνει να μην οδηγήσει στον κοινοτισμό”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: iefimerida.gr, tanea.gr