Στις πολιτικές επιπτώσεις της πολύνεκρης επίθεσης στο Βερολίνο εστιάζει δημοσίευμα του Spiegel, χαρακτηρίζοντας την προχθεσινή τραγωδία «εφιάλτη» για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση, «η επίθεση του Βερολίνου συγκλονίζει τη γερμανική πολιτική. Η Άγκελα Μέρκελ λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Όμως πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητές επανεκλογής της το 2017 λιγοστεύουν».
«Δεν είμαστε απροστάτευτοι» απέναντι σε τέτοιες πράξεις, έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αντικρούοντας το επιχείρημα ότι «όποιος σχεδιάζει επίθεση αυτοκτονίας είναι ασταμάτητος». Όπως επισήμανε η εφημερίδα, «αυτό ανοίγει διάπλατα τις πύλες στη μοιρολατρία και στην αμέλεια». H FAZ εξέφρασε επίσηςτην εκτίμηση ότι «στο Βερολίνο θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» προκειμένου να αποτραπεί η τραγωδία.
«Στο Βερολίνο συνέβη κάτι για το οποίο εκφράζονταν φόβοι εδώ και καιρό. Μια πράξη κτηνώδους βίας» ανέφερε από την πλευρά της η Tageszeitung, προσθέτοντας: «Εφόσον ο δολοφόνος της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι όντως ισλαμιστής, αυτό δεν λέει τίποτα για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που αναζητούν εδώ προστασία. Πίστευε κανείς πριν από την επίθεση στο Βερολίνο ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοί άνθρωποι που μοιράζονται τις αξίες μας; Όχι».
«Η τρομοκρατία δεν είναι ιδεολογία. (…) Η τρομοκρατία αναπτύσσεται εκεί που το μίσος υπερισχύει της λογικής», παρατήρησε η Süddeutsche Zeitung, η οποία στο πρωτοσέλιδό της χαρακτήρισε την προχθεσινή επίθεση ως «το σοκ του Βερολίνου»
Η εφημερίδα του Μονάχου απηύθυνε επίσης μια προειδοποίηση: «Ειδικά στην ανοιχτή κοινωνία, που παίρνει ζωή από την ελευθερία της έκφρασης, η τρομοκρατία δεν επιτρέπεται να γίνει πρόφαση ώστε στο πλαίσιο της υποτιθέμενης άμυνας εναντίον της (σ.σ. τρομοκρατίας) να επιτεθούμε στα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας».