Καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών χαρακτήρισαν την επιστολή Τσακαλώτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών. Ανέφεραν ότι είναι καλά διατυπωμένη, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.
Τέλος, αναφερόμενες στο αποτέλεσμα της συνάντησης Λαγκάρντ-Σόιμπλε στο Νταβός, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως επιβεβαιώνεται η ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε., επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα και πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τονίζοντας πως είναι προς όφελος της Ελλάδας η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.
Παράλληλα χαρακτήρισε ευκταία και εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή έως το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος “δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου”, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο αναβίωσης σκηνικού αντίστοιχου με το 2015, καθώς όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και αυτό συνιστά ισχυρή ασπίδα.
Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι και ένας λόγος που το τελευταίο διάστημα οι κερδοσκόποι δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και σε περιόδους αναταραχών έχουν χτυπήσει λίγο Ισπανία και Ιταλία αλλά όχι Ελλάδα.
“Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης. Όπως είπε ο πιο κρίσιμος και χρήσιμος χρόνος για την αξιολόγηση είναι τώρα, παραθέτοντας τρία ζητούμενα:
Πρώτον, είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να προλάβει να κλείσει την αξιολόγηση νωρίς, ώστε να μην εμπλακεί στο εκλογικό καλεντάρι με τις εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα.
Δεύτερον, η παρουσία του ΔΝΤ δεν πρέπει να τίθεται σε αμφισβήτηση γιατί πέραν των άλλων εξομαλύνει τις πολιτικές αντιδράσεις στα κοινοβούλια της ευρωζώνης από φωνές που αντιδρούν στο γεγονός ότι ο χώρες τους δανείζονται για να δανείσουν την Ελλάδα.
Τρίτον, στις αναλύσεις του για την Ελλάδα το ΔΝΤ δίνει μία ευελιξία και μία προσέγγιση που μάλλον βολεύει την ελληνική πλευρά (π.χ. χρέος). Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ξεφουσκώσει αυτή η ρητορική για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Παρά τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των Θεσμών ποτέ δεν έλειψε η σύνθεση, τόνισε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις του Brexit δηλώνοντας πως βραχυπρόθεσμα η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό κενό, δηλαδή μία “τρύπα” της τάξης των 10 δισ. και πως η Ευρώπη έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την απόκτηση ιδίων πόρων. Χαρακτήρισε δε μη αναστρέψιμο το Brexit, διευκρινίζοντας μάλιστα πως πλέον και η Ευρώπη θέλει να είναι μην αναστρέψιμο, καθώς όπως είπε δεν μπορεί κάθε φορά να ανοίγει μαι τόσο μεγάλη συζήτηση να γίνονται διαπραγματεύσεις και μετά να υπάρχουν υπαναχωρήσεις.
Επίσης αναφερόμενος στην απειλή του λαϊκισμού, δήλωσε ότι η μάχη εναντίον του φαινομένου αυτού μπορεί αν δοθεί σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο αξιών τονίζοντας ωστόσο πως δεν “είμαι σίγουρος ότι η αξιακή σύγκρουση θα μας κάνει καλό” και δεύτερον μέσω της ικανοποίησης των πολιτών με μείωση της ανεργίας, με χαμηλές στην ενέργεια, με το να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις απαιτήσεις των πολιτών της. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση του λαϊκισμού, αναφέροντας τη μείωση των ποσοστών της Λε Πεν το τελευταίο διάστημα.
Όσον αναφορά το Κυπριακό δήλωσε ότι “οι πλανήτες στοιχίζονται σωστά” θέλοντας να τονίσει τη σωστή κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων ενώ διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα είναι σύνθετη και μακρά.
Επιπλέον η ίδια ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε πως μέχρι το 2019 δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω διεύρυνση στην Ε.Ε., ενώ όπως είπε οι πιο ώριμες για ένταξη χώρες μετά το 2019 είναι η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως με αφορμή τα 60 χρόνια ης Ε.Ε. τα οποία συμπληρώνονται στις 25 Μαρτίου του 2017 υπάρχουν σκέψεις να κατατεθούν προτάσεις θεσμικής αναζωογόνησης της Ένωσης.
Σχοινάς: Προσπάθειες για πρόοδο πριν από το Eurogroup
Τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προόδου πριν από το Eurogroup της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου, σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος ενόψει του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας πως «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».
Σε ό,τι αφορά την επιστολή συμβιβασμού, στην οποία αναφέρονται δημοσιεύματα του Τύπου, τόνισε πως τέτοια ζητήματα συζητώνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των μελών του Eurogroup. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, εξέφρασε την προσήλωση της Κομισιόν σε «εποικοδομητικές» συζητήσεις, προκειμένου να συνεχίσει τη συνεργασία και να διευκολύνει «περαιτέρω πρόοδο».
Εξάλλου, κοινοτική πηγή έκανε λόγο για ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία εξέφραζε τη δέσμευσή της στο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός. «Είμαστε καθησυχασμένοι από τη δήλωση Λαγκάρντ, ότι το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων», είπε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή.
ΠΗΓΗ: capital.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ