H Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να στείλει στην Εισαγγελία το φάκελλο για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, δηλαδή το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας.
Με την απόφαση διαφώνησε η Ν.Δ. ζητώντας το πόρισμα να σταλεί από τη Βουλή. Από τα μέλη της Εξεταστικής τα 17 αποφάσισαν η Επιτροπή να στείλει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη και μόνο πέντε βουλευτές της Ν.Δ. διαφώνησαν.
«Εμείς δεν ενεργούμε αυτόνομα και αυτοτελώς. Η Βουλή να το στείλει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης.
Η Ν.Δ. πρότεινε το πόρισμα να το αποστείλει στη Δικαιοσύνη η Ολομέλεια της Βουλής.
Το πόρισμα της Εξεταστικής εγκρίθηκε με 12 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες), 8 κατά (Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και 2 παρών (Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι), ενώ απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Με την ψηφοφορία επί των τελικών προτάσεων από όλα τα κόμματα, έπεσε σήμερα η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βούτσης, η συζήτηση επί του πορίσματος στην Ολομέλεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό αίτημα με την υπογραφή 60 βουλευτών, όπως απαιτείται από τον κανονισμό της Βουλής.
«Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει»
«Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει»: το μήνυμα αυτό στέλνει κυβερνητική πηγή, με αφορμή τη σημερινή ολοκλήρωση ενός κύκλου, με την έγκριση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής και την κατάθεσή του, όπως προαναφέραμε στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ίδια κυβερνητική πηγή, σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, επισημαίνει κατ’ αρχάς τη σημαντική δουλειά που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, δουλειά που θα αποτυπώνεται, προφανώς, και στο τελικό πόρισμα, που αναμένεται να αριθμεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τις 600 σελίδες.
«Η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο βάρος στην υπόθεση», υπογραμμίζει ο ίδιος κυβερνητικός παράγων. Και ξεχωρίζει τρεις από όλους τους φακέλους που απασχόλησαν την εν λόγω επιτροπή: Το δάνειο της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων» την πλειοψηφία των μετοχών του οποίου (60%) έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τα δάνεια με «αέρα», φράση που παραπέμπει σε σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΟΛ, Παναγιώτη Ψυχάρη καθώς και το δανεισμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για αγοραπωλησίες μετοχών της εκδοτικής εταιρείας από τους ίδιους μετόχους.
«Η υπόθεση της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά, αντιθέτως, τώρα αρχίζει», τονίζει η κυβερνητική πηγή. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται ότι θα αποσταλεί στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες στελεχών από τους τρεις πόλους της διαπλοκής σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία (πολιτικά κόμματα -μέσα μαζικής ενημέρωσης -τράπεζες).
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά στις συνεδριάσεις της εξεταστικής, ο δανεισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 401 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι κοντά στο 1,27 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η ανάσυρση του πορίσματος Καλούδη δρομολογεί εξελίξεις
Εξελίξεις δρομολογούνται από την κατάθεση του οριστικού πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ. Κυβερνητικές πηγές παραθέτουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δικαστική έρευνα να φέρει στο «φως» ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο, ενώ εξίσου σημαντικό ότι προτείνεται η ανάσυρση του πορίσματος Καλούδη.
Τα «θαλασσοδάνεια» των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τέθηκαν επί τάπητος στην Εξεταστική Επιτροπή, με το πόρισμα να εντοπίζει πως το άθροισμα αυτών φτάνει 420,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά η Νέα Δημοκρατία οφείλει 221,3 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 199,1 εκατ. ευρώ.
«Για πρώτη φορά οι τράπεζες ξεκίνησαν να καταγγέλλουν τα κόκκινα δάνεια των κομμάτων» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως από τις μαρτυρικές καταθέσεις των υπευθύνων για τα οικονομικά των κομμάτων, που υπέδειξαν οι σημερινές ηγεσίες τους, δεν δόθηκε καμία απολύτως πειστική απάντηση για το χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης των δανείων ύψους 420 εκατ. ευρώ!».
Από το Μαξίμου επισημαίνουν πως θα απασχολήσουν την τακτική δικαιοσύνη οι διπλές και τριπλές εκχωρήσεις που έκαναν τα εν λόγω κόμματα για να εξασφαλίσουν δανεισμό. Δηλαδή, την ίδια κρατική επιχορήγηση -λόγου χάρη του 2019- την εκχωρούσσαν σε δύο ή τρεις τράπεζες.
«Όσον αφορά στις ευθύνες της ηγεσίας αλλά και πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το «πάρτι» με τα θαλασσοδάνεια, μέχρι στιγμής παραμένουν πολιτικές, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποκλείσει η δικαστική διερεύνηση να εντοπίσει στην πορεία και τυχόν ποινικές ευθύνες ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο» υποστηρίζουν.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής προτείνεται η ανάσυρση της δικογραφίας Καλούδη από το αρχείο και η συνέχιση της ποινικής διαδικασίας από το σημείο που βρισκόταν τον Απρίλιο του 2013. «Όταν επί κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ δημοσιεύθηκε ο Ν. 4146/2013, που αποτέλεσε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των κομμάτων» διευκρινίζουν.
Και καταλήγουν λέγοντας πως σύμφωνα με το άρθρο 78 του εν λόγω νόμου απαλλάσσονταν των ευθυνών τους όσοι τραπεζικοί υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα την περίοδο 2000 – 2011, βάζοντας έτσι στο συρτάρι το πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη.