Για ενδείξεις ποινικών αδικημάτων πολιτικών προσώπων και τραπεζικών στελεχών στην υπόθεση των παράνομων δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, έκανε σήμερα λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την παραπομπή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η δικαστική έρευνα που θα ξεκινήσει είναι πιθανό να “χτυπήσει” σε πολιτικά ονόματα, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, οπότε σε αυτή την περίπτωση η δικογραφία επιστρέφεται στη Βουλή για να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις.
Για τα δάνεια της Ν.Δ και του Κήρυκα Χανίων, ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας:
“Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει περιγράψει αν και πότε θα αποπληρώσει.
Και το κυριότερο: ο κ. Μητσοτάκης, δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ εδώ και 11 χρόνια δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ.
Έσπευσε βέβαια να κάνει ρύθμιση του ενός δανείου του αφού αυτό καταγγέλθηκε και μόνο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του από την Εξεταστική.
Αλλά και η ρύθμιση αυτή δεν είναι λιγότερο σκανδαλώδης.
Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τραπεζικό μπαλόνι καθώς ο κος Μητσοτάκης θα αποδίδει δόσεις των 3000 Ευρώ για 23 μήνες ενώ η 24η δόση είναι 649.000 Ευρώ και με δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης. Τα συμπεράσματα δικά σας.”
Αναλυτικά ο κ. Τζανακόπουλος είπε:
Η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της δύο χρόνια πριν έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη και την καταπολέμηση των πρακτικών διαπλοκής και διαφθοράς που σημάδεψαν την δημόσια ζωή του τόπου για δεκαετίες.
Αυτή την προτεραιότητα συμμερίζεται απολύτως ο μοναδικός εντολέας αυτής της κυβέρνησης: ο ελληνικός λαός.
Που υπήρξε εξάλλου το αποκλειστικό θύμα του τριγώνου διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ. Του τριγώνου που φέρει βαρύτατες ευθύνες τόσο για την χρεοκοπία όσο και για το βάθος και την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Τα όσα αναδείχτηκαν κατά τις κοπιώδεις εργασίες της εξεταστικής επιτροπή της Βουλής επί εννέα μήνες απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη αλλά και τη δράση αυτού του τριγώνου.
Συγκεκριμένα αποδείχτηκε:
Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.
Ότι τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή στρατηγική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ότι τα πολιτικά κόμματα λάμβαναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πολιτικά και τραπεζικά στελέχη καθώς και από υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων
Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Εάν όμως κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να συγκροτηθεί, εφόσον το αποφασίσει το Κοινοβούλιο, επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά.
Ένα πράγμα είναι επομένως βέβαιο: ότι το πόρισμα αυτό δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Αντίθετα:
Αποτελεί την αφετηρία ώστε να πάρει το λόγο η Δικαιοσύνη, στην οποία και θα διαβιβαστεί το σύνολο του πορίσματος.
Τα πρώτα όμως αποτελέσματα της μάχης αυτή έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.
Διότι μόνη η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής ανάγκασε τραπεζικά ιδρύματα και εποπτικές αρχές να λειτουργήσουν με βάση το νόμο.
Δεκάδες δάνεια καταγγέλθηκαν, άλλα ρυθμίστηκαν και φαίνεται ότι αν και καθυστερημένα αρχίζει επιτέλους να εφαρμόζεται ο νόμος.
Παρόλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα:
Υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στην Ελλάδα. Την στιγμή που παραδέχτηκαν την ύπαρξη της οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της.
Πρόκειται για την πανικόβλητη αντίδραση ενός από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος αυτού που για χρόνια λειτούργησε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας.
Δεν θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετική η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που τόσο το ίδιο το κόμμα όσο και ο αρχηγός της προσωπικά, συμμετείχαν και συμμετέχουν σε υπόγειες συνδιαλλαγές.
Συγκεκριμένα:
Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει περιγράψει αν και πότε θα αποπληρώσει.
Και το κυριότερο: ο κ. Μητσοτάκης, δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ εδώ και 11 χρόνια δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ.
Έσπευσε βέβαια να κάνει ρύθμιση του ενός δανείου του αφού αυτό καταγγέλθηκε και μόνο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του από την Εξεταστική.
Αλλά και η ρύθμιση αυτή δεν είναι λιγότερο σκανδαλώδης.
Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τραπεζικό μπαλόνι καθώς ο κος Μητσοτάκης θα αποδίδει δόσεις των 3000 Ευρώ για 23 μήνες ενώ η 24η δόση είναι 649.000 Ευρώ και με δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Εξίσου εκτεθειμένο είναι φυσικά και το ΠΑΣΟΚ το οποίο χρωστά 199 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται κάποιες εκατοντάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή.
Αντί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή του στην εξεταστική να υπερασπίζεται τον δημοσιογραφικό κιτρινισμό και τις πρακτικές της διαπλοκής θα ήταν προτιμότερο να δώσει μια πειστική απάντηση για το πώς σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρέη του σε εύλογο χρόνο ώστε να μην φορτωθούν στην πλάτη των φορολογουμένων.
Στο πόρισμα εξάλλου περιγράφονται και σωρεία άλλων παράνομων πράξεων και παραλείψεων εκ μέρους πολιτικών, εκδοτών και τραπεζικών που εμπλέκουν το σύνολο σχεδόν του οικονομικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος για τις οποίες αρμόδια πλέον είναι η δικαιοσύνη.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τώρα:
Χθες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Τα μέτρα αυτά αφορούν την ανταλλαγή ομολόγων, Swaps Επιτοκίων και την προσαρμογή της χρηματοδότησης.
Κατέρρευσε έτσι οριστικά, το έωλο επιχείρημά τόσο κάποιων ακραίων κύκλων των δανειστών όσο όμως και του πάντα εναρμονισμένου με αυτούς τους κύκλους, κ. Μητσοτάκη, πως η ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους από την κυβέρνηση με 617 εκατομμύρια ευρώ θα ακύρωνε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών για την δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά.
Από πλευράς μας, είναι διαρκείς οι επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος και στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις. Στόχος να καταλήξουμε στη βάση του σχεδιασμού ο οποίος έχει περιγραφεί και περιλαμβάνει το ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και την ένταξη της χώρας στο QE εντός του τρέχοντος τριμήνου.
Κλείνοντας, όπως θα γνωρίζετε, το ερχόμενο Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λισαβόνα ώστε να λάβει μέρος στη Δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που συγκαλείται σε συνέχεια της Συνόδου της Αθήνας.
Κατά τη σύνοδο της Αθήνας οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην οικονομία, την ασφάλεια καθώς και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Και η πρώτη φορά που μπορέσαμε ως χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στα νότια σύνορα της ΕΕ, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών, να καταθέσουμε τις δίκες μας κοινές προτάσεις στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται αυτήν την περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό και με την επεξεργασία νέων προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit ευελπιστούμε ότι και η Σύνοδος της Λισαβόνας θα συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο που θα συνεχιστεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο στη Ρώμη.