Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της Πέμπτης τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι θετικά, αν και η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Το βέβαιο είναι ότι η ένταση και η ασάφεια των τελευταίων ημερών αποκλιμακώνεται και η πορεία της β’ αξιολόγησης παίρνει πάλι το δρόμο της, με δεδομένες βέβαια τις διαφωνίες και μεταξύ Αθήνας θεσμών αλλά και μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδος.
Αυτό πραγματικά ευελπιστεί η ελληνική πλευρά να συμβεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι να ανοίξει και πάλι η διαπραγμάτευση και να αποφασιστεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, με ορίζοντα βέβαια την 20η Φεβρουαρίου, δηλ. το επόμενο Eurogroup.
Ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για μια πολιτική συμφωνία που θα οδηγήσει αφενός στη συνέχιση των συζητήσεων με τους θεσμούς αλλά και την επισφράγιση της ουσιαστικής προόδου τον Φεβρουάριο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον ερχόμενο Μάρτιο. Ένα ακόμη όπλο σε αυτή τη μάχη είναι και η απόφαση του ESM να εγκρίνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης είναι και η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς με τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης (αφορολόγητο, κόφτης κλπ), χωρίς βέβαια σε αυτή να αναλύεται επακριβώς το εύρος αυτών των συμβιβασμών.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια διπλωματική κίνηση της Αθήνας που δεν επιθυμεί να προσέλθει στο Eurogroup, έχοντας ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της.
Πάντως τα πρώτα μηνύματα είναι αρκούντως θετικά από τις Βρυξέλλες. Πηγές ανέφεραν ότι «η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μία συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς».
Από αυτά που έχουν γίνει γνωστά στις αυξημένες εγγυήσεις της Αθήνας περιλαμβάνονται η παράταση του κόφτη μετά το 2018, με μείωση του αφορολόγητου, και η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ως «μέτρα ύστατης ανάγκης».
Σημείο διαφωνίας φαίνεται ότι θα αποτελέσει και η χρονική διάρκεια του κόφτη με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2019, αν και οι θεσμοί μάλλον δεν πρόκειται να κάνουν αποδεκτή μία τέτοια πρόταση.
Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει προς όλους τους τόνους ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί διότι –όπως βεβαιώνουν και τα στοιχεία- η οικονομία πάει καλά και δείχνει να στέκεται και πάλι στα πόδια της.