Μια καθοριστική μάχη αναμένει σήμερα την Αθήνα στη συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 3 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, και θα έχει ως βασικό ζήτημα την πορεία της διαπραγμάτευσης της β’ αξιολόγησης.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η επιστολή Τσακαλώτου με τα σημεία συμβιβασμού της ελληνικής πλευράς (αφορολόγητο, κόφτης για το 2019 κλπ), αφήνοντας πάντα περιθώρια ευελιξίας.
Απ’ την άλλη πλευρά διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα αποδεχτεί νέα μέτρα αλλά όπως όλα δείχνουν… απορρίπτει και τη ρήτρα ακύρωσης (δηλ. ψηφισμένα μέτρα και εφόσον δεν χρειαστεί να ακυρωθούν).
Ήταν περισσότερο από σαφείς οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στη συνέντευξη στην εφημερίδα των Συντακτών αλλά και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Αίθουσα Σύνταξης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση που οι Εταίροι ζητήσουν μέτρα για μετά το 2018, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα τα απορρίψει.
Από την άλλη πλευρά οι εταίροι διαμήνυσαν επίσης πως το ΔΝΤ πρέπει να είναι στο πρόγραμμα, αν και οι διαφωνίες δεν είναι με την Αθήνα για τα δημοσιονομικά μέτρα πέραν του 2018 αλλά και με το Βερολίνο το οποίο απορρίπτει κούρεμα του χρέους, απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει το ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Έτσι το περισσότερο το οποίο θα μπορούσε να αναμένει κάποιος από το σημερινό συμβούλιο είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για τη β’ αξιολόγηση και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ή αλλιώς να μπει και πάλι το νερό στο αυλάκι, ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με ορίζοντα συμφωνίας το νέο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
SZ: Το (ψευτο)δίλημμα του Eurogoup με το ΔΝΤ
Αναλυτικό άρθρο σχετικά με συνεδρίαση της Πέμπτης του Eurogroup για την Ελλάδα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung. Ο σχολιαστής αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου αναφέρεται ευθαρσώς ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.
EΜΣ στη θέση του ΔΝΤ;
Εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες, υποστηρίζει ο σχολιαστής. « Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με ένα ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας EMΣ. Από καθαρά οικονομικής άποψης οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δις του Ταμείου, από τεχνικής ο EΜΣ στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη».
Ο σχολιαστής ανατρέχει στο παρελθόν και υπενθυμίζει ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο.
«Παραχωρήσεις και από τις δυο πλευρές»
«Άρα», συμπεραίνει ο σχολιαστής, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%. Και σημειώνει:
«’Οποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι αυτήν (…) Για γεωστρατηγικούς λόγους η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, που παρά τα προβλήματα κινήθηκε η χώρα πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης (…) τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στη ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν τις εκλογές στην Ολλανδία».
Η ατζέντα του Eurogroup
Περίπου στις 13:00, τοπική ώρα, θα προσέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, και θα κάνουν τις καθιερωμένες δηλώσεις ενώ μετά τις 3 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο ν’ αρχίσει επίσημα η διάσκεψη.
Τα θέματα που θα συζητηθούν:
- Ενημέρωση από τους Θεσμούς, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Ελληνικό Πρόγραμμα μέχρι τώρα, στην υπό εξέλιξη (εξέλιξη… τέλος πάντων) δεύτερη αξιολόγηση. Επίσης, θα ενημερωθεί για όσα βήματα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
- Ενημέρωση για την κατάσταση των οικονομιών Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, μετά το τέλος των αντίστοιχων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Οι επικεφαλής των αντίστοιχων αποστολών των Θεσμών, οι οποίες επισκέφθηκαν το Δουβλίνο και την Λισαβόνα στα τέλη Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, για έκτη και πέμπτη φορά μετά τις εξόδους των χωρών από τα Μνημόνια.
- Ανταλλαγή απόψεων με το Ευρωπαϊκό γραφείο του Δ.Ν.Τ. (σ.σ. λέγε με Poul Thomsen) για την έκθεση του άρθρου IV που αφορά την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης (σαν σύνολο).
- Συζήτηση πάνω στο προσχέδιο εισήγησης για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2017.
- Έλεγχος και έγκριση των σχεδίων προϋπολογισμού 2017, της Ισπανίας και της Λιθουανίας. Τα οποία, λόγω της εκλογικής διαδικασίας των δύο χωρών, δεν ήταν δυνατόν να κατατεθούν νωρίτερα. Θα εξετασθούν υπό το πρίσμα των σχετικών προτάσεων, που δημοσίευσε η Κομισιόν στις 17 Ιανουαρίου.
- Ανταλλαγή απόψεων για βαθμό προόδου της εισαγωγής στα εθνικά Δίκαια της Συνθήκης για την Σταθερότητα, Συντονισμό και Διακυβέρνηση (Treaty on Stability, Coordination and Governance – TSCG, διάδοχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης). Επίσης θα συζητηθεί η ειδική έκθεση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (European Court of Auditors) για τον S.S.M. (Single Supervisory Mechanism).
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη και αυτό βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντέξουν την πολυτέλεια μιας νέας ελληνικής αποσταθεροποίησης. «Είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και αυτό οφείλουμε να το εκτιμήσουμε και εμείς αλλά και οι εταίροι μας. Η αξιολόγηση, λοιπόν, πρέπει να κλείσει σύντομα· και αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά του συνόλου της Ευρώπης» ήταν η χαρακτηριστική ράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών.