Για νέα επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς κάνουν λόγο οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε (λίγες ημέρες μετά την πρώτη επιστολή) νέα πρόταση προκειμένου να καταστεί εφικτή άμεσα μία συμφωνία. Η απουσία του Πολ Τόμσεν φαίνεται ότι είναι “διπλωματική” για να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα αποφασίσει στη Γενική Συνέλευσή του στις 6 Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάντως, κάνουν λόγο για αδιέξοδο εκ μέρους του Ταμείου.
Πριν λίγο υπήρξαν και δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις με εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία του προγράμματος, ενώ μιλά για συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η νέα επιστολή Τσακαλώτου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περιλαμβάνει τις εξής θέσεις:
- Καθορισμός στόχος για πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια
- Για τον “κόφτη”, μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το πρώτο τρίμηνο του 2020 εάν δεν καταστούν εφικτοί οι στόχοι για το 2019
- Συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει πρόβλημα μεταξύ ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, με την πολιτική διαφωνία μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας να παραμένει.
Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.
Βάσει αυτών των πληροφοριών, δεδομένης της εν λόγω θέσης των συντακτών της έκθεσης, το Ταμείο φαίνεται να προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς αυτή προϋποθέτει την κατά την εκτίμηση του Ταμείου βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όλα ανοιχτά
Ο υπουργός Οικονομικών ταξίδεψε στις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του τις κυβερνητικές προτάσεις. Η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει στους δανειστές, μεταξύ άλλων, την επέκταση και αυστηροποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», ως αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου κοντά στις 7.000 ευρώ, αλλά μετά το 2018, εφόσον αυτό κριθεί τότε απαραίτητο. Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις, απόφαση που θα φέρει νέες μειώσεις μετά το 2018. Υπό εξέταση θα τεθούν και οι φοροαπαλλαγές, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο, ενώ ως «λύση ανάγκης» υπάρχει και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 14%, πρόταση όμως που δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τους θεσμούς.