Το Eurogroup τελικά δεν έβγαλε κάποιο αποτέλεσμα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνας, όμως ξεκαθαρίστηκαν οι θέσεις όλων των πλευρών, καταδεικνύοντας σαφώς πως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ όλων.
Η ελληνική πλευρά, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βολιδοσκοπήθηκε (για κάποιους άλλους πιέστηκε) ώστε να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.
Μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ, προκειμένου να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, και με τη λογική ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τη συμμετοχή του Ταμείου αδιαπραγμάτευτη.
Στο πλευρό της Ελλάδος τάχθηκε η γαλλική πλευρά, καθώς όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν η Γαλλία θεωρεί πως δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν.
Αντίθετα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι θεσμοί έχουν κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε και ο κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Μάλιστα ο κ. Νταισελμπλουμ υπέδειξε τα μέτρα που ζητά και το ΔΝΤ δηλ. ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογικό.
Όμως αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο και τονίστηκε από όλες τις πλευρές είναι πως τις επόμενες μέρες αναμένονται πρωτοβουλίες και νέες διαπραγματεύσεις ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται και οι κινήσεις Σόιμπλε ο οποίος μπορεί να εμφανίστηκε πιο σκληρός στις δηλώσεις (η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της) όμως από την άλλη πλευρά πρέπει να διαχειριστεί και τις πιέσεις του ΔΝΤ για το χρέος.
Το Ταμείο με τη διαρροή στοιχείων της έκθεσής του για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (θα συζητηθεί στις 6 Φεβρουαρίου) πιέζει και για μέτρα την ελληνική κυβέρνηση και για ουσιαστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Δηλ. εκτός από την ασφυκτική πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για λήψη πρόσθετων μέτρων το Ταμείο συνεχίζει να πιέζει την ευρωζώνη για λήψη πρόσθετων και ουσιαστικών μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup από την πλευρά του παρέπεμψε εκ νέου το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως αναγνωρίστηκε από όλους τους θεσμούς η εξαιρετική πορεία των εσόδων και των οικονομικών στοιχείων το οποίο είναι στα θετικά για εμάς για την επιδίωξη μας να υπάρχει μια συμβιβαστική λύση.
Ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για νομοθέτηση μέτρων μετά την λήξη του προγράμματος ούτε για τον αντίστροφο κόφτη.
Και μετά από όλα αυτά όλοι κατέληξαν και καταγράφεται και στις δηλώσεις τους πως η ταχεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης (το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι το σημείο καμπής) είναι προς το συμφέρον όλων.