O Ολαντ επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα- Στήριξη των χωρών του Νότου- Τι συμφώνησαν στη Λισαβόνα
Την στήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αποκόμισε η κυβέρνηση από την 2η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νοτίων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που έκανε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με βάση «το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της Ελλάδας». Η επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου του Νότου θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες στη Μαδρίτη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ κατά την οποία ο κ. Ολαντ επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.
Τσίπρας: “δεν είμαστε φτωχοί συγγενείς”…
«Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι επτά πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών που συμμετείχαν στη 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα. «Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκριμένου να ενισχυσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.
Τα συμπεράσματα της συνόδου, όπως τα συνόψισε ο πρωθυπουργός που επιστρέφει στην Αθήνα, είναι η ενίσχυση των προσπαθειών
Α) «ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναγίνει ως ιδέα και ως όραμα, ένα όραμα που θα εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς. Άρα, να πούμε καλά λόγια για την Ευρώπη και να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη Ευρώπη στο μέλλον.
Β) «για να υπερασπιστούμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». «Αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά βεβαίως και αλληλεγγύη που θα πρέπει να ξεκινά απ’ όλους εμάς που βρεθήκαμε σήμερα σε αυτό το τραπέζι», πρόσθεσε με νόημα
Στο πλαίσιο αυτό εκφράσθηκε η στήριξη
-στις χώρες του Νότου για να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών τις μεταναστευτικές ροές και την προσφυγική κρίση.
-στις προσπάθειες του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.
-στις προσπάθειες όλων των κρατών «προκειμένου να επαναφέρουν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης στον Ευρωπαϊκό Νότο».
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε και την στήριξη στις προσπάθειες της Αθήνας «να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας».
«Είναι συνολικά ένα μήνυμα. Το μήνυμα, δηλαδή, της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο τέλος -στο βάθος- θα έλεγα, ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και σε διασπάσεις», τόνισε με νόημα και υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας».
Πηγή: Thehuffingtopost.gr