Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι βρέθηκε στο στόχαστρο της πλειονότητας των Ευρωβουλευτών και, πάντως, όλων των Ελλήνων, για τις δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα -ως Επίτροπος- μιλώντας με προκλητικό τρόπο για “Μακεδονία” και αποδίδοντας τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο στους Σκοπιανούς. Το βίντεο με τις δηλώσεις αυτές έκανε το γύρο του διαδικτύου και ανάγκασε μερικές ώρες αργότερα τον συντηρητικό (προέρχεται από την πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ) να ανασκευάσει.
Εντύπωση έκανε, μάλιστα, το tweet που ανέβασε ο Ταγιάνι στον προσωπικό του λογαριασμό -και όχι στον λογαριασμό του ως πρόεδρος του ΕΚ- στα ελληνικά.
Εκείνο που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ποιος ήταν πίσω από τη διαχείριση αυτής της κρίσης για το νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν Έλληνα. Τον πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ και βετεράνο αθλητικογράφο Μανώλη Μαυρομάτη.
Ο τελευταίος, ιταλομαθής (και όχι μόνο) γνωρίζει τον Αντόνιο Ταγιάνι εδώ και αρκετές δεκαετίες, από την εποχή που ο Ιταλός ήταν δημοσιογράφος της “Il Giornale” και ο Μανώλης Μαυρομάτης ένας από τους πιο γνωστούς αθλητικούς συντάκτες της Ευρώπης, κυρίως λόγω της εξαιρετικής γνώσης του των Ιταλικών και Ισπανικών. Έκτοτε Ταγιάνι και Μαυρομάτης έγιναν φίλοι, μια φιλία που ενισχύθηκε όταν βρέθηκαν μαζί στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Μαυρομάτης, λοιπόν, ανέλαβε να “ξελασπώσει” τον Ταγιάνι από τη γκάφα του με τη “Μακεδονία” και του συνέστησε να γράψει το tweet στα ελληνικά προκειμένου να αποκαταστήσει το λάθος…
Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης
— Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) January 26, 2017
Ποιος είναι ο Ταγιάνι
Πρόκειται για έναν μετριοπαθή πολιτικό, που έχει γνώση των ανησυχιών του Νότου και παρότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν αρέσκεται στις πολιτικές της λιτότητας. Για την Ελλάδα έχει εκφραστεί επανειλημμένα θετικά, εκφράζοντας τη στήριξή του σε αρκετές περιπτώσεις.
Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να έχει μάθει και αρχαία ελληνικά, καθώς τα δίδασκε η μητέρα του, ενώ στο παρελθόν έχει δηλώσει πως η Ευρώπη οφείλει την ύπαρξή της στον ελληνικό πολιτισμό.
Ο 63χρονος νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εργάστηκε ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας ενώ για χρόνια υπήρξε δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης «Rai» και της εφημερίδας «Il Giornale».
Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1994 με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και εκπρόσωπος Τύπου για ένα χρόνο. Από το 1994 έως το 2004 διετέλεσε μέλος του ευρωκοινοβουλίου, στα έδρανα του οποίου επέστρεψε το 2014.
Κατά τη θητεία στους Βρυξέλλες έχει αναλάβει Επίτροπος Μεταφορών (2008 – 2010) και Βιομηχανίας – Επιχειρηματικότητας (2010 -2014), ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Το 2001 είχε διεκδικήσει τη δημαρχία της Ρώμης, όμως έχασε από τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Βάλτερ Βελτρόνι.