Επενδύσεις, ανάπτυξη, απασχόληση, ασφάλεια, προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας της Συνόδου των Μεσογειακών/Νότων Χωρών της ΕΕ. Αυτές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται η συζήτηση κατά την εν εξελίξει συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Διάσκeψη της Λισαβόνας, συζήτηση η οποία μετά την οικογενειακή φωτογραφία θα συνεχιστεί και σε επίπεδο γεύματος εργασίας, προτού οι επτά ηγέτες προβούν σε κοινές δηλώσεις. Κοινός τόπος, που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην κοινή διακήρυξη της Λισαβόνας, κατά πληροφορίες, μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τα προβλήματα της Ευρώπης, την οικονομία και το προσφυγικό συζήτησαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της 2ης Eυρωμεσογειακής Συνόδου, στη Λισαβόνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκησε περίπου μισή ώρα, και πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε τις θετικές εξελίξεις από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό. Επιπλέον, έκανε σύντομη ενημέρωση αναφορικά με το Κυπριακό. Κατά τις ίδιες πληφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία από εδώ και στο εξής.
Με την άφιξη αυτή την ώρα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου (Centro Cultural de Bel?m), ξεκίνησαν οι εργασίες της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ, στη Λισαβόνα.
Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα, υποδέχτηκε διαδοχικά τους αρχηγούς που προσέρχονται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μπελέμ: τον πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τον πρωθυπουργό της Ιταλικής Δημοκρατίας, Πάολο Τζεντιλόνι, Τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία, οι επτά ηγέτες θα έχουν γεύμα εργασίας και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις.
Το ραντεβού της Λισαβόνας
Με στόχο την σύγκλιση σε κοινές θέσεις για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ειδικότερα για αυτές που αφορούν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προσέρχονται Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, στη 2η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα, σε συνέχεια της 1ης Συνόδου στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζητήματα στα οποία είχε επικεντρώσει και η Σύνοδος της Αθήνας.
Με τη συνάντηση της Λισαβόνας, οι Αλέξης Τσίπρας (Ελλάδα), Νίκος Αναστασιάδης (Κύπρος), Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Τζόζεφ Μουσκάτ (Μάλτα), αποσκοπούν στο να συντονίσουν και να επεξεργαστούν περαιτέρω τις θέσεις τους. Και έτσι να συμβάλουν τα κράτη του Νότου της ΕΕ στον διάλογο που διεξάγεται για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος είχε ξεκινήσει στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται με τις Συνόδους Κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.
Τόσο η ελληνική πλευρά -η οποία είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση για πρώτη φορά της ευρωμεσογειακής συνόδου-, όσο και οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, έχουν διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ένα κλειστό κλαμπ χωρών, αλλά για μια ανοικτή πρωτοβουλία που θέλει να συμβάλει θετικά και ενωτικά στον ευρωπαϊκό διάλογο, ως μέρος της λύσης. «Στόχος είναι η συμβολή των κρατών του Νότου για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη, πιο κοντά στις προσδοκίες των πολιτών», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.
Από την Αθήνα στη Λισαβόνα
Με τη Σύνοδο της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο και την κοινή Διακήρυξη που υιοθέτησαν τότε στο Ζάππειο Μέγαρο, για πρώτη φορά οι χώρες της Μεσογείου της ΕΕ διαμόρφωσαν τη δική τους ατζέντα, ιδιαίτερα στους άξονες της ανάπτυξης, της ασφάλειας, του προσφυγικού -μεταναστευτικού, και με διακηρυγμένο στόχο ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Τέσσερις μήνες μετά -διάστημα στο οποίο έχουν μεσολαβήσει σοβαρές εξελίξεις σε διεθνές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, τα ζητούμενα παραμένουν τα ίδια.
«Κατά τη σύνοδο της Αθήνας οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην οικονομία, την ασφάλεια καθώς και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Και η πρώτη φορά που μπορέσαμε ως χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στα νότια σύνορα της ΕΕ, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών, να καταθέσουμε τις δίκες μας κοινές προτάσεις στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται αυτήν την περίοδο», έχει επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Τονίζοντας επιπλέον ότι «με την επεξεργασία νέων προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit ευελπιστούμε ότι και η Σύνοδος της Λισαβόνας θα συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο που θα συνεχιστεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο στη Ρώμη».
Το γεγονός ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος συνεχίζεται (με την δεύτερη συνάντηση στη Λισαβόνα, μετά την πρώτη που είχε συγκαλέσει στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός), λαμβάνοντας μόνιμα χαρακτηριστικά, σηματοδοτεί την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας της ελληνικής πλευράς.Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σημειώνοντας και επιχειρηματολογώντας ότι «δεν είμαστε πια μόνοι», παρέπεμψε ως παράδειγμα και στη σημερινή Σύνοδο της Λισαβόνας, επισημαίνοντας ότι «και αυτό είναι μια δική μας επιτυχία, που αλλάζει τη γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη».
Δεύτερο κάλεσμα για μετατόπιση από τις πολιτικές λιτότητας
Ουσιαστικά, από τη Σύνοδο της Λισαβόνας, όπως έγινε και στην πρώτη Σύνοδο της Αθήνας, αναμένεται να διατυπωθεί ένα κάλεσμα προς την Ευρώπη των 27 για μετατόπιση από τις πολιτικές της λιτότητας σε πολιτικές που αφορούν στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην τόνωση της απασχόλησης, αλλά και στον διαμοιρασμό των βαρών και της ευθύνης σε όλα τα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Όλα αυτά, αναμένεται να αποτυπωθούν σε μια κοινή διακήρυξη, όπως είχε γίνει και στην Αθήνα.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση, την περασμένη Τρίτη, του οικοδεσπότη της Συνόδου, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ότι μπροστά στην άνοδο «του εθνικισμού, του προστατευτισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας», η ΕΕ «έχει ανάγκη από έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σύγκλισης».
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου (σε ώρες Ελλάδας), έχει ως εξής:
12:30-12:45 Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου (Centro Cultural de Bel?m)
13:00-14:45 Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
15:00-15:05 Οικογενειακή φωτογραφία
15:10-16:30 Γεύμα εργασίας
16:40-16:55 Κοινές δηλώσεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
17:00 Αναχώρηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ