Μήνυμα στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές, έστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης.
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης. Η Κυβέρνηση τορπιλίζει κάθε μεταρρύθμιση … Κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και οικοδομεί πελατειακό Κράτος. Εάν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να συμφωνήσει σε σκληρά μέτρα, να τα ψηφίσει μόνος του … Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και υπεύθυνοι. Ο κ. Τσίπρας ή θα κλείσει σύντομα την αξιολόγηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Θα συνιστά εγκληματική επιλογή να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σε καμία περίπτωση», τόνισε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, η χώρα να σέρνεται έως τον Ιούλιο, για να ζήσουμε το έργο που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 … Επαναφέρεται από τη πίσω πόρτα το σενάριο του Grexit. Για αυτό έχει αποκλειστική ευθύνη ο κ. Τσίπρας».
Αναφερόμενος στους στόχους της Κυβέρνησης που θα συγκροτήσει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν με ενδιαφέρει απλά να μπω στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ενδιαφέρει πως θα βγω. Και όλοι κάποια στιγμή βγαίνουν … Όταν θα έχω βγει από το Μαξίμου, θέλω η Ελλάδα να είναι διαφορετική. Να αφήσει πίσω τα Μνημόνια. Να έχει επανέλθει η κανονικότητα. Να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας. Θα παίξουμε τα ρέστα μας. Δεν θα γίνουν εκπτώσεις. Δεν θα δεχθώ Κυβέρνηση που δεν είναι συγχρονισμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων».
Για τις τουρκικές προκλήσεις
Για το ζήτημα των Ιμίων, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας. Αλλά, ταυτόχρονα, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες».
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα … Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό Κράτος, με θεσμούς και αρχές, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει».
Για την κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πίσω από την αυστηρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κρύβεται μια συνολικότερη αμφισβήτηση της δυνατότητας της ελληνικής Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά, οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα … Είναι, πράγματι, παράξενο να ζητείται η νομοθέτηση μέτρων που πάνε μετά το 2019».
«Βρισκόμαστε», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «απέναντι σε μια σκλήρυνση της στάσης των πιστωτών. Τώρα, έρχεται συνολικά ο λογαριασμός για τα δύο χρόνια ανικανότητας και ψέματος … Μας καταδιώκει στην Ευρώπη η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Από τη μια, η Κυβέρνηση μιλάει για μεταρρυθμίσεις και, από την άλλη, τις υποσκάπτει … Δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και από τις επενδύσεις».
Τι θα κάνει η Ν.Δ
«Η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «εάν κληθεί αύριο να διαχειριστεί αυτή τη διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα δεσμευτούμε στην εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει … Η δεύτερη αξιολόγηση έχει ζητήματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και ζητήματα αγοράς εργασίας. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το ένα μάτι να κοιτάει στο εξωτερικό και με το άλλο μάτι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται … Ο κόσμος, πλέον, ξέρει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν τρεις λέξεις που περιγράφουν την Κυβέρνηση. Ψέματα, το ξέρουν όλοι αυτό πια. Ανικανότητα, το βλέπουμε στη διαπραγμάτευση. Και φόροι», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι «όλες περιγράφουν, τον τελευταίο χρόνο, μια πρωτοφανή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Τον Ιανουάριο του 2016, παρέλαβα μια παράταξη για την οποία πολλοί έλεγαν, τότε, εσφαλμένα, ότι έχει τελειώσει. Και προέβλεπαν την πολιτική κυριαρχία του κ. Τσίπρα για μια οκταετία … Η κοινωνία είναι φοβισμένη και απογοητευμένη. Δεν ακούει και δεν εμπιστεύεται … Κυκλοφορώ κάθε μέρα, έχω συναντήσεις και μιλάω με κόσμο. Εισπράττω αυτή τη δυσαρέσκεια. Δεν κινούμαι με αυταρέσκεια και αλαζονεία. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η κοινωνία δεν ακούει τον πολιτικό διάλογο … Εμείς λέμε ότι θα πούμε στο λαό αλήθειες. Δεν ωραιοποιούμε τα πράγματα. Δεν αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Έχουμε σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη «μεγάλη συσπείρωση» που δείχνει η Νέα Δημοκρατία και επισήμανε: «Εκλέχθηκα ως “αουτσάιντερ”. Πήρα στον πρώτο γύρο λιγότερο από 30%. Και στο δεύτερο γύρο, πήρα 53% … Εκτιμώ ότι μας ακούει κόσμος που ψήφισε άλλα κόμματα από το μεσαίο χώρο. Φαίνεται ότι υπάρχουν και μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθείας στη Νέα Δημοκρατία».
«Στα μέσα του 2018», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το πρόγραμμα λήγει. Τότε, η χώρα θα έχει τρεις επιλογές. Ή θα δανειστεί από τις αγορές, αφήνοντας πίσω της τις εποχές των Μνημονίων. Ή θα υπογράψει νέο πρόγραμμα. Ή θα συμβεί το χειρότερο σενάριο και δεν θα υπάρχει κανείς πρόθυμος να δώσει στη χώρα τέταρτο πρόγραμμα».
«Πιστεύω βαθιά», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «ότι ο κ. Τσίπρας, με τις πολιτικές επιλογές που ακολουθεί, δεν θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές το 2018 … Δουλειά των πολιτικών δεν είναι να κοιτάμε μόνο τον επόμενο μήνα. Δουλειά μας είναι να κοιτάμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ανανεώνεται και ότι η διαδικασία μέσω του Μητρώου Στελεχών έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. «Η ανανέωση του στελεχιακού μας δυναμικού από κάτω προς τα πάνω είναι πολύ σημαντική», τόνισε και πρόσθεσε: «Δίνουμε, με το Μητρώο Στελεχών, τη δυνατότητα σε νέους να μας υποστηρίξουν στις ομάδες εργασίας και – γιατί όχι; – να είναι υποψήφιοι … Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν περάσει από συνεντεύξεις. Στην πλειονότητά τους είναι νέοι που, έως τώρα, δεν είχαν σχέση με την πολιτική … Αποτελούν τη μαγιά στελεχών για να κάνουμε ανανέωση στο δυναμικό μας. Και αυτό είναι απαραίτητο και το θέλει και η ελληνική κοινωνία».
Επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση των φορολογικών συντελεστών λέγοντας: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μονίμως σε καθεστώς Μνημονίων … Και άλλες χώρες μπήκαν και βγήκαν από τα Μνημόνια. Το καλύτερο παράδειγμα για εμάς είναι η Κύπρος … Είχε μια αποφασισμένη Κυβέρνηση. Υλοποίησε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Δεν αύξησε τους φόρους και μείωσε τις κρατικές δαπάνες … Η μείωση φόρων θα γίνει, γιατί θα βρεθούν τα ισοδύναμα … Μίλησα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για στοχευμένες φοροαπαλλαγές ύψους 2 δις ευρώ. Προσδιόρισα από που θα κόψουμε δαπάνες».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν πραγματοποιηθούν απολύσεις στο Δημόσιο και ότι θα διατηρηθεί στο 1 προς 5 η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Δεν πρόκειται», συμπλήρωσε, «να επιτρέψουμε μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Το άρθρο 103 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ουδετερότητας, ώστε να μπορούμε να επιβραβεύουμε όσους αποδίδουν καλύτερα. Θα προχωρήσουμε στην επιβράβευση με αξιολόγηση των καλών δημοσίων υπάλληλων. Θα έχουν πιο γρήγορη πρόοδο στην επετηρίδα … Θα εντοπίσουμε τους μη αποδοτικούς υπαλλήλους και θα τους βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι … Δεν διαπραγματεύομαι την έννοια της κινητικότητας … Με επανεκπαίδευση των υπαλλήλων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου».
Για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα, ο μικρός και μεσαίος παραγωγός βρίσκονται στα όρια του αφανισμού. Έχουμε συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή τομέα … Δεν είναι μόνο το κόστος παραγωγής το πρόβλημα … Παρουσίασα πρόσφατα, στη Βουλή, ένα συγκροτημένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα … Πρέπει οι Έλληνες αγρότες να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες, ώστε να αποκτήσουν κρίσιμο μέγεθος και να αντέχουν το κόστος».