Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του ελληνικού προγράμματος συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του είπε χαρακτηριστικά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα την 6η Φεβρουαρίου. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.
Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτείται μόνο από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν δοθεί στην Ελλάδα δόσεις χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν τονίσει πως αυτό έγινε κατ’ εξαίρεση.
Αισιοδοξία Μοσκοβισί
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να φτάσει, με τις ελληνικές αρχές, το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και επιθυμεί να λυθεί το θέμα του χρέους» επεσήμανε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. “Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας της ευρωζώνης”, δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν σφαιρικές λύσεις. “Θέλουμε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα με ανάπτυξη και απασχόληση” τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.
Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ώθησή της. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα απόκλισης οικονομιών και γι’ αυτό η Επιτροπή θέλησε να αντιμετωπίσει το θέμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ισορροπίες, είπε ο Π. Μοσκοβισί, η Επιτροπή καλεί τις χώρες που έχουν το περιθώριο στα δημόσια οικονομικά τους, όπως π.χ. η Γερμανία και η Ολλανδία, να το χρησιμοποιήσουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ